„Arra tanított meg a bábszínház, hogy ne legyek szomorú”

Vicces, tanulságos, ismerős helyzetekkel találkozhattak az ócsai lakóparkban élő gyerekek a Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni előadásán, ahova A kultúra mindenkié! projekt segítségével juthattak el.

„Vicces volt, amikor a medve elvette Annipanni ruháját, és elkezdett sírni” – foglalta össze a 9 éves Petra kedvenc jelenetét. Gergőnek a mackó duzzogása tetszett a legjobban, „amikor dühös lett, mert mindenki csak azt hajtogatta, hogy »titok, titok, titok«. Aztán mondták neki, hogy szülinapja van, hoztak neki lufit, és ajándékba kapott egy kisautót.”

babszinhaz6
„Kezdődjön már! Nem azért jöttem, hogy várjak…” – türelmetlenkednek a gyerekek

„Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa, hogy minden mai és egykori gyerek számára ismerősek. Mert mindenki vágyott már piros kisautóra, barátkozott össze kóbor cicával vagy épített házat az asztal alatt. Mindenki volt már beteg, fújt a kádban buborékot, és kért anyától még egy esti mesét. És mindenkinek van legjobb barátja, mint Annipanninak Boribon, és Boribonnak Annipanni” – olvashatjuk a Budapest Bábszínház honlapján az előadásról, ahova június elején a Budapesti Máltai Fiatalok öt önkéntese kísérte el az ócsai csapatot.

A bábok hamar lelepleződtek. A nagyobbaknak a színházi bakik, egy-egy díszlet elejtése tűnt fel, de a kicsik számára is egyértelművé vált, hogy a bábokat a színészek mozgatják és bírják szóra. „A maci nem beszélt, csak a bácsi. A macik nem is tudnak beszélgetni” – állapította meg a 6 éves Niki.

Gergő saját bevallása szerint jobban szereti a bábszínházat a „rendes színháznál”, amire személyes indokai is vannak: „Én vagyok az osztályban a legjobb bábos, ezért én alapból élvezem.”

babszinhaz7
A képekre kattintva galéria nyílik

„A kisgyerekek szeretik a bábszínházat. Aki még nem volt, az meg tudta nézni, és meg tudta hallgatni. Amikor előadják a bábszínházat, akkor a gyerekeknek az tetszik” – vonta le a konklúziót Edina. Petra pedig kiegészítette: „A bábszínház vicces és megtanít valamire. Most arra tanított meg, hogy ne legyek szomorú, mert egyébként sokat vagyok szomorú.”

A bábszínházi élményeket követően a Városligetben folytatódott a program. Közösen sétáltunk el a csónakázó tó mellett, megmutattuk a gyerekeknek a Vajdahunyad várát, majd a Petőfi Csarnok melletti réten táboroztunk le.

babszinhaz1

Körben ülve beszélgettünk a bábszínházban tapasztaltakról, az előadás tartalmáról és üzenetéről. Ezután közös labdázás és játék következett.

babszinhaz2

babszinhaz3

Az ócsai lakóparkba visszaérve megkértük a gyerekeket, hogy a következő foglalkozásra rajzoljanak nekünk a bábszínházas élményeikről.

babszinhaz4

A 9 éves Dani a színpadot és a díszletet örökítette meg.

babszinhaz5

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kerekítsd fel! programjának segítségével 16 ócsai lakóparkban élő kisgyerekhez juthatott el az üzenet, miszerint A kultúra mindenkié.

Comments are closed.