Kalandozások a madaras ház környékén

Az őszi túra sikere után újabb egynapos kirándulást szerveztünk az ócsai gyerekeknek június 14-ére. Ezúttal az önkéntes kísérőkkel és a 12 lelkes jelentkezővel az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Madárvárta Egyesületbe látogattunk el. Hasznos információkkal ellátva vágtunk neki a napnak, mely végül a hőség ellenére is remekül sikerült.

A nagy melegre való tekintettel korán indult a program, az első önkéntesek már negyed kilenckor megérkeztek az ócsai lakóparkba, hogy átszállítsák a gyerekeket a nem messze található Madárvártához. Itt az első programpont egy madárgyűrűzési bemutató volt.

DSC_2155

Az előzőleg befogott madarak kis tarisznyákból kerültek elő, és a gyerekek az előadót körbeállva megnézhették, hogyan lehet megkülönböztetni a hím és tojó madarakat, hogyan kell meggyűrűzni őket, valamint megtudtuk, mit lehet leolvasni a madarak lábán lévő gyűrűről, és mit esznek, hol élnek a különböző fajok.

madarvarta1

DSC_2172

A bemutató egyik legnépszerűbb része volt, mikor a madarász a gyerekek füléhez tartotta az apró állatokat, hogy meghallgathassák azok szapora szívverését. A legbátrabbak még azt is bevállalták, hogy a tövisszúró gébics megcsipkedje az ujjuk hegyét.

DSC_2180

DSC_2178

A kezdeti lelkesedés a hosszúra nyúlt bemutató végére kicsit lankadt, a többség egyre távolabbról figyelte az eseményeket, előkerültek a chipses zacskók és üdítők is.

DSC_2188

A déli hőség elkerülése miatt a gyűrűzés után rögtön elindultunk, hogy a madarászt követve felfedezzük az őslápot és megnézzük, hogyan fogják be a madarakat kifeszített hálók segítségével. Utunk a nádasba vágott ösvényen vitt, ahol széles deszkapallókon egyensúlyozva lépkedtünk a láp fölött. A gyerekek nagyot nevettek, amikor két önkéntesünk súlya alatt beszakadt az egyik palló, de az eset után még jobban figyeltek arra, hogy hova lépnek.

DSC_2202

Visszaérkezve a házhoz egy hosszabb szünetet tartottunk az árnyékban, és a szendvicsek elfogyasztása közben átbeszéltük az eddig hallottakat és a további terveket. Később szóláncot játszottunk, és lenyűgözve hallgattuk a Lakatos gyerekek zenés-énekes előadását. A kis pihenő egy nagy, közös énekléssel zárult, majd újult erővel indultunk el a közelben álló kilátóhoz.

DSC_2210

DSC_2217

A magaslesen állva távcsővel pásztáztuk a jégkorszakból itt maradt őslápot és közben rengeteg érdekes ismerettel gazdagodtunk. Megtudtuk például, mi a különbség láp és mocsár között, láttunk húsevő növényt, békát és kócsagot. Sőt, még arra is fény derült, hogy lehet hangszóróval madarat fogni!

DSC_2222

DSC_2232

DSC_2243

A túra végeztével egy gyors kvízzel elevenítettük fel az eddig tanultakat. A legnépszerűbbnek a sok új ismeret ellenére is a „Ki akar focizni?” kérdés bizonyult.

DSC_2249

A hőség ellenére a fáradhatatlan örökmozgók hatalmas lendülettel vágtak bele a sportolásba, előkerültek a tollasütők, a focilabda és a frizbi is, a fáradtabbak pedig az árnyékból figyelték az eseményeket. A hosszú és tartalmas nap egy közös fagyizással ért véget. Látva a vidám, kipirult arcokat, éreztük, hogy ez a nap mindenkinek hosszú időre szóló élmény marad.

Jánosi Zsuzsa

Comments are closed.