Adj tudást ajándékba!

Az oktatást és a mentorálást ötvözve indítottak februárban korrepetáló programot az ócsai lakóparkban a Budapesti Máltai Fiatalok. A program a nagy sikerre való tekintettel októberben folytatódik.

A Budapesti Máltai Fiatalok önkéntesei korábban több budapesti helyszínen is korrepetáltak. Egy évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy a korrepetáló programjukat új szintre emeljék, és az ócsai lakóparkban is elindítsák, ahol 2014 nyara óta végeznek segítő munkát fiatal önkénteseikkel: rendszeresen tartanak gyerekfoglalkozásokat, kirándulni, színházba, táborozni viszik a gyerekeket. Az ócsai szociális lakóparkba összetett pályáztatási rendszer alapján azok a családok költözhettek be, akik hiteltartozásuk miatt elveszítették otthonukat. A lakóparkban jelenleg 150 gyermek él.

A program korábban is erős lába, az élményszerzés mellett ezzel egy új irányt indítottak: a tudás átadása is középpontba került. A két oszlop pedig egymást erősítve segít a fiatal önkéntesek céljainak elérésében: a gyerekek készségeinek fejlesztésében, a közösségépítés elősegítésében, önbizalmuk erősítésében, hogy jobb esélyekkel és pozitív jövőképpel indulhassanak el az életükben.

Az igények felmérése és a gyerekek jelentkezése után „Adj tudást ajándékba!” mottóval karácsonykor indították el kampányukat, amelyben önkénteseket kerestek a programra. A felkészítő tréningek után február elején indulhatott el a korrepetálás a lakóparkban.

„Hasonló élmény nekem a korrepetálás, mint egy jól megírt regény olvasása: bármeddig, időt és energiát nem sajnálva csinálnám” – mesélte lelkesen a programban résztvevő egyik önkéntes, Laki Sarolta. „A tanárok le vannak terhelve, sokszor nem tudnak egyéni sorsokat felvállalni. Mi vállalunk fel egyéni sorsokat” – tette hozzá Csontos Gábor.

Minden önkéntes egy vagy maximum két gyereket tanított heti egyszer másfél órán keresztül. A párok és hármas csoportok kialakításával személyes kapcsolat és után követés jöhetett létre az önkéntesek és gyerekek közt. Amellett, hogy a tanulmányi eredmények javítása kiemelt célja volt a programnak, a mentorálási folyamat is fontosnak bizonyult: a gyerekek olyan fiatal felnőttekkel találkozhattak, és oszthatták meg problémáikat heti rendszerességgel, akik meghallgatták őket, és nemcsak a tanulmányaikban segítettek, hanem sok esetben példaképként is szolgálhattak.

Az önkéntesek sem maradtak egyedül a programban. A felkészítő tréninget követően minden hónapban egyszer kiscsoportos esetmegbeszélő alkalmakon vettek részt, ahol különböző non-formális oktatási módszerek és irányított beszélgetés segítségével oszthatták meg problémáikat, kaphattak választ felmerülő kérdéseikre. Ezenkívül a program felénél egy hétvégi csapatépítő tréningen is részt vehettek, ahol kötetlenebb keretek közt ismerhették meg a programban résztvevő többi önkéntest – azokat is, akikkel nem ugyanazon a napon jártak korrepetálni.

„Azért jó Ócsán korrepetálni, mert kiszakít a komfortzónámból” – mondta el Laki Sarolta, önkéntes a program értékelésekor. „Ha Budapesten tanítanánk a gyerekeket, nem lenne meg a közös autózás élménye, aminek roppant jó csapatépítő hatása van.”

A korrepetáló program első felvonása júniusban, a tanév lezárásakor ért véget. Lássuk az eredményeket számokban! A helyettesítőkkel együtt 38 önkéntes, 35 gyereket korrepetált 19 héten keresztül, 9 különböző tantárgyból. Összesen 420 alkalomra került sor a félév során. A félévi és év végi eredményeket összehasonlítva átlagosan minden második gyerek javított egy jegyet.

„Összességében nézve nagyon sok pozitív hozadéka van a program” – mondta el Inczeffy Zsuzsa, a családsegítő szolgálat munkatársa, aki iskolai keretek közt is foglalkozik a gyerekekkel. „Nem csak a jegyek javulása számít. A legfontosabb, hogy a korrepetálás erősíti a gyermekek önbizalmát, a kudarcok lehetőségét csökkenti.”

A koordinátorok visszajelzéseket kértek az önkéntesektől, akik a pozitívumokról beszélve kihangsúlyozták, hogy rengeteg inspirációt és energiát kaptak a korrepetálástól, jó érzés volt szeretetből szeretetért tanítani. A fiatalok tanítási gyakorlattal és tapasztalattal is gazdagodtak, ami kiemelten fontos azoknál, akik tanári pályára készülnek.

A korrepetáló program a pozitív eredményekre és a nagy népszerűségre való tekintettel októberben folytatódik. Szeptember 24. vasárnap éjfélig még várjuk az önkéntesek jelentkezését! Ezen a linken olvashatóak további információk a programról, és itt található a jelentkezési lap is: https://menetszelegyesulet.hu/adj-tudast-ajandekba/

Comments are closed.