Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Hét nap, tizenkilenc fiatal négy országból és egy negyvenkét lakót számláló, kis olasz falu – a tökéletes összetevői egy sokszínű és különleges nemzetközi programnak. A „Think Global, Act Local” névre hallgató Erasmus+ ifjúsági csereprogramon a Menetszél Egyesület hatfős csapata is részt vehetett.

Magyar, olasz, máltai és cseh fiatalok részvételével szervezett olaszországi csereprogramot március végén a Cooperativa Sociale Muovimente. A nemzetközi programnak a Róma közelében fekvő, csodás, ékszerdobozszerű falucska, Sermugnano adott otthont. A településen mindössze 42 helyi lakos él: a természet, a napsütés, a nyugalom, a középkori kőépületek és a helyiek nyitott, vendégszerető hozzáállása szervesen hozzátartozik az itteni élethez. A modern urbanizációs és globalizációs folyamatok eredményeként ez a falu is áldozatává vált annak a tendenciának, hogy a fiatal generáció a nagyobb városokba áramlik, a vidéki településeken hagyva az idősebbeket. Éppen ezért a falu – minden szépsége ellenére – többnyire a turizmusnak köszönhetően, leginkább nyáron telik meg élettel.

Inez már második alkalommal vett részt Sermugnano-i csereprogramon: „Tavaly is nagyon tetszett az itteni közeg, a csapat, a feladatok, ezért mindenképp szerettem volna idén is ellátogatni ide. Olaszt tanulok és érdekel a fotózás, így a médiaprogram kifejezetten vonzó volt számomra.”

A „Think Global, Act Local” ifjúsági csereprogram céljaként tűzték ki, hogy Európa különböző országaiból érkező fiatalok a saját nézőpontjukból fedezzék fel és mutassák be a rendelkezésükre álló médiaeszközök, illetve egyéni képességeik segítségével a falu sajátosságait, a helyiek mindennapi életét. A résztvevők nemzetiségtől függetlenül csoportokba szerveződve készítették el saját munkáikat Sermugnanoról. A prezentációkat videók, fantasy-mesék, rajzok, fotók formájában adták elő a helyi lakosoknak szervezett nemzetközi est keretében.

„Nagyon élveztem a nemzetközi közeget” – mesélte Tündi, a Menetszél Egyesület egyik alapító tagja, önkéntese. „A médiacsapatban különféle nemzetiségű, kulturális és szociális hátterű fiatalokkal dolgoztunk együtt. A mi csapatunk egy videót készített, amelyben bemutattuk, milyen az élet Sermugnanoban. Sok örömet és kihívást jelentett számomra a közös munka. Örök emlék marad az itt töltött hét nap.”

Csilla számára a változatosságot jelentette a programon való részvétel: „Nagyon tetszett, hogy az angol mellett az olasz nyelvet is gyakorolhattam, fejleszthettem kicsit: a helyiek csak a saját nyelvükön tudnak kommunikálni, ezért néha kihívást is jelentett, hogy interjút készítsünk velük. A program témája újdonság volt számomra, az eddigi nemzetközi programok, amelyeken részt vettem, inkább a társadalmi befogadásról szóltak, de a média területe izgalmasnak bizonyult.”

„Fontosnak tartom, hogy az  idegennyelveket nemzetközi környezetben tudjuk gyakorolni” – emelte ki Regina, aki kommunikáció és média szakos hallgató, valamint a Menetszél Egyesület alapító tagja. „Erre az Erasmus+ program keretében lehetőségünk nyílt, mivel mindannyian aktívan részt vettünk a szervezett játékokban és a különböző nemzetiségű résztvevők angolul kommunikáltak egymással.”

A program során a szervezők játékos feladatokkal igyekeztek a résztvevőknek kreatív közeget teremteni, amelyben arra ösztönözték őket, hogy ismerjék fel személyes képességeiket, azokat szabadon alkalmazzák a munkájuk és tanulmányaik során, illetve törekedtek arra, hogy sajátítsák el a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” típusú attitűdöt.

A kint töltött effektív hét nap alatt a csapatépítő feladatok mellett élő színházat alkottak, továbbá fejlesztették azon képességüket, hogy egy történetet érthetően, nem kizárólag a szavakra szorítkozva meséljenek el, adjanak át másoknak.

 „Sokat utaztam már, részt vettem külföldi képzéseken is, de Erasmus+ csereprogramban még soha” – mesélte Anita, akinek ez volt az első ifjúsági csereprogramja. „Izgalmasnak hangzott, hogy egy aprócska olasz faluba utazzak egy csapat idegen fiatallal, akikkel együttműködve akár filmet is forgathatunk Sermugnanoról. Újságírást tanulok, így a program témája különösen kedves volt a szívemnek. Szerettem itt lenni, magával ragadott a hely szelleme és a kreatív feladatok, a csoportenergia.”

Szerzők: Bujk-Földesi Tünde, Pápai Anita

Comments are closed.