Házhoz vittük a fesztivált

[:hu]Egész nap szólt a zene, a gyerekek sportbajnokságokon vettek részt, meghódíthatták az ugrálóvárat, a különleges programok részeként pedig egy ejtőernyő is előkerült. A Budapesti Máltai Fiatalok először szerveztek kétnapos programot az ócsai lakóparkban. Fesztiválbeszámoló.

A gyerekekkel közös készülődés, zászlófestés, plakát- és szórólapkészítés előzte meg a kétnapos rendezvényt. A hangulat megalapozásának köszönhetően szeptember utolsó hétvégéjén az ócsai lakóparkban mindenki izgatottan várta, hogy beguruljanak a Máltai Szeretetszolgálat autói, benne az önkéntesekkel és a játékokkal.

ocsa_fesztival1
A képekre kattintva galéria nyílik

Nincs fesztivál karszalag nélkül: a fesztiválhelyszínek berendezése után indulhatott a regisztráció, ahol mindenkinek a kezére felkerült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat logójával ellátott piros karszalag. A részletes programleírás mellett a résztvevők egy lovagi kihívást tartalmazó lapot is kaptak: aki mind a tíz állomást teljesítette, a nap végén jutalomban részesült.

A fesztivál egyik központi helyszíne a közösségi ház udvara lett. A ping-pong- és a csocsóasztal állandó népszerűségnek örvendett: kisebbek és nagyobbak felváltva vették birtokba a pörgős játékokat.

ocsa_fesztival2

A regisztrációs pultnál indult a kincskeresés, és itt került sor az ételkóstolási és lufifújó versenyre is.

ocsa_fesztival3

A házban kapott helyet a társasjáték sarok, az udvaron pedig a kézműves asztalnál a gyerekek agyagtálat és gyöngyből fűzött karkötőket készíthettek.

ocsa_fesztival4

A gyerekprogramok egyik legnépszerűbb állomása rendszeresen az arcfestés. „Előfordult, hogy büszkén engedtünk el egy tigrismintás kislányt, pár órával később pedig azt vettük észre, hogy már újra sorban áll: lemosta az első alkotást, hogy utána egy másfajta macska kerülhessen az arcára. Nem sokkal később Hello Kitty-ként távozott” – mesélték az arcfestésnél órákon át helytálló önkéntesek.

ocsa_fesztival5

A programok másik része a focipálya, a röplabda pálya és az ugrálóvár hármasa köré koncentrálódott.

ocsa_fesztival6

A sportbajnokság meccseinek szünetében kötélhúzásban mérhette össze az erejét a helyszínen alakított két csapat. Később pedig a várva várt ejtőernyő is előkerült: az ötméteres átmérőjű játék segítségével labdák repültek a magasba, gyerekek szaladtak át a levegőben szálló színes vászon alatt, és eközben végig az egymásra figyelés állt a középpontban.

ocsa_fesztival7

Az esti tábortűz és a szalonnasütés méltó lezárása volt a napnak. A tűz mellett a gitárok is előkerültek: az önkéntesek közösen zenéltek és énekeltek a gyerekekkel, akik egy különleges poharas-zenés produkciót is bemutattak.

ocsa_fesztival8

A két nap során rég nem látott ismerősökkel találkoztunk, és új ismeretségeket is kötöttünk. A mozgalmas programok mellett a nagy beszélgetések hasonlóan fontosak voltak. Két kamasz fiú, akiket most ismertünk meg, mindkét nap aktívan beszállt az ugrálóvár pakolásba, a szemétszedésbe, és a sok segítség mellett fontos témákat is előhoztak a beszélgetésekben. Amikor elmeséltük nekik, hogy előző nap Ferencvárosban tartottunk gyerekprogramot, elkerekedett a szemük. „Ti járjátok az egész világot a játékaitokkal?” – kérdezték csodálattal vegyes meglepődéssel.

Az elmúlt két évben sokszor vittük el az ócsai lakóparkban élő gyerekeket különböző külső programokra: jártunk színházban, kirándulni, táborozni, budapesti gyerekprogramokon. Most azonban úgy döntöttünk, a fesztivált visszük házhoz.

ocsa_fesztival9

A rendezvény sikeréről többek közt a számok is árulkodnak: a két nap alatt több, mint 80-an regisztráltak a lakóparkban élő 150 gyerek közül. De ennél sokkal többet jelentettek a gyerekek visszajelzései, a mosolyok, az ölelések, az önkéntesek és gyerekek közti találkozások. Jövőre folytatjuk.

Comments are closed.