Mi így fesztiváloztunk

A Sziget Fesztivál nemcsak a bulizásról szól, hanem a helyszínen hagyott sátrak, hálózsákok, matracok összeszedéséről is, amiket később rászorulók használhatnak. A Budapesti Máltai Fiatalok önkéntesei a fesztivált követően egy kisteherautónyi kempingfelszerelést gyűjtöttek össze a helyszínen.

A tavalyi program sikere után a Sziget Fesztivál nyár elején ismét megkereste a Budapesti Máltai Fiatalokat, hogy csatlakoznának-e az akcióhoz, amelynek keretében idén két segélyszervezet kapott lehetőséget arra, hogy a fesztivál zárását követő napon önkénteseikkel összegyűjthessék a helyszínen maradt sátrakat, és ezeket a hátrányos helyzetű csoportokkal való munkájukban felhasználhassák.


Fotó: Szakszon Réka

A segítségért cserében a Sziget Fesztivál egy napijegyet is ajándékozott a fiataloknak, ezért elsőként 8 óra szórakozásra került sor:


Fotó: Pers-Kovács Nóra


Fotó: Csímár Kamilla

A Sziget Fesztivál zárását követő napon, augusztus 16-án kezdődhetett a 8 óra munka. A tavalyi tapasztalatokból tanulva idén komolyabb tervezés előzte meg a gyűjtést: az akcióban részt vevő 24 önkéntes 5 csoportra osztva különböző kempingekben kezdte el a sátrak összeszedését, így minden területet lefedtek:


Fotók a sátorgyűjtésről: Horváth Márk

A sátrak egy részén „adomány” matrica jelezte, hogy a tulajdonosuk jótékony célokra ajánlotta fel a fesztivál során ideiglenesen használt otthonát. Ha nem volt matrica rajta, az önkéntesek ellenőrizték, hogy nem hibás-e a sátor, és megfelel-e a céloknak:

Ha sikerrel jártak, akkor kezdődhetett a hajtogatás:

Sok esetben meglepő dolgok kerültek elő – a fákra felhúzott sátrak szokatlan látványt nyújtottak:

A sátrakon kívül más kempingfelszereléseket is találtak az önkéntesek. Nagy mennyiségben gyűjtöttek matracokat:

Kempingszékeket:

És hálózsákokat. A csomagolás után a képen látható nagy tartókba, vagyis big bagekbe kerültek az összegyűjtött felszerelések:

A nap végére egy kisteherautót töltöttek meg a kempingekben hagyott sátrakkal, hálózsákokkal, matracokkal, kempingszékekkel:

A programban részt vevő 24 önkéntes fáradtan, de elégedetten zárta a napot:

Az összegyűjtött felszerelések pedig ismét jó helyre kerülnek: a nyári táborokban hátrányos helyzetű gyerekek használhatják a sátrakat, a pokrócok és hálózsákok hajléktalan embereken segítenek majd a téli hidegben.

Comments are closed.