Valami elkezdődött

A Máltai Fiatalok korrepetitor programjának első felvonása lassan a végéhez közeledik, hiszen a fiatal önkéntesek februárban fél évre vállalták, hogy egy hátrányos helyzetű gyereknek segítenek a tanulásban.

Pár hónappal ezelőtt már írtunk arról, hogy elindult legújabb, korrepetálásra épülő programunk. Május elején újabb közös megbeszélést tartottunk a Rákóczi úti irodában, ahol az eddigi tapasztalatokról, valamint a programmal kapcsolatos jövőbeli tervekről beszélgettünk.

A találkozó, melyre a legtöbb önkéntes el tudott jönni, nagyon jó hangulatban telt. Mindenki szívesen mesélt a tanítással kapcsolatos élményeiről, személyes történeteiről, apró nehézségeiről. Habár a feladatuk hasonló, már minden „tanárnak” gyűlnek a saját, személyes történetei. Van, aki ikerpárnak segít, vagy kis elsősnek tanít írást, olvasást, más pedig nagyobbakkal tanul, hogy legyen lehetőségük továbbtanulni. Az önkéntesek saját tapasztalataikkal, tanácsaikkal egymást is segíthetik a nehézségek leküzdésében.

2_korrepetalos cikk2

Annak ellenére, hogy többségük nem tanár és nem is tanul annak, ügyesen és konstruktívan oldották meg a tanítás során eléjük gördülő akadályokat. Olyan kreatív feladatokat, oktató és fejlesztő játékokat találtak ki, melyekkel a legvirgoncabb gyerekeket is sikerült rávenniük a tanulásra.

A gyerekek is megszerették tanítójukat: annak ellenére, hogy sokszor a játszóteret, a focipályát kellett otthagyniuk a korrepetálás miatt, mégis szívesen ültek az íróasztalhoz. A jegyek javulása mellett pedig ez a legnagyobb sikerélmény, mely a korrepetitor érheti. És persze jóleső pozitív visszajelzés, ha a gyerekek hiányolják az önkéntest a távollétében, és lelkesen várják a következő alkalmat, amikor találkozhatnak.

2_korrepetalos cikk1

Az alkalom végén az jelenlevő önkéntesek teljes egyetértésben elmondták, hogy nagyon jó élmény volt nekik ez a félév, és a következőben is folytatni akarják a tanulást kis diákjukkal. Ez pedig nagyon megerősítő a szervezőknek, hiszen azt jelenti, hogy habár a program még gyerekcipőben jár, van jövője, van rá igény, és szeptemberben, a következő tanév kezdetekor bátran készülhetünk a második felvonásra.

Meszleny Zita

Comments are closed.