[:hu]A közös játék ereje[:]

[:hu]Hol lehet egyszerre közösségépítő, kézműves, sport és ügyességfejlesztő játékokat játszani, méghozzá fiatal önkéntesek vezetésével? Érdemes nyitva tartani a szemünket, a Budapesti Máltai Fiatalok csapata ugyanis ezentúl mindig máshová viszi a játszóteret.

Ezúttal nem céltalanul lődörgő gyerekek és fiatalok töltötték meg az árnyas teret. Szeptember 23-án délután a ferencvárosi Haller Park „élő” játszóházzá alakult. A Budapesti Máltai Fiatalok sokszínű játékokkal készültek az „Ide hozzuk a játszóteret!” programsorozat első állomására.

ferencvaros1
Fotó: Horváth Márk (A képekre kattintva galéria nyílik)

Az állomások között kicsik és nagyok is találtak izgalmas kihívásokat. Az ugrálóvár, az óriás twister és az ejtőernyős csapatépítő játék minden jelenlévőt megmozgatott, a gólyalábakat pedig a kezdők is kipróbálhatták a fiatal segítők támogatásával. Főként a kamaszok kedvence volt az íjászkodás és az egyensúlyérzéket fejlesztő slackline, míg a lányokat az arcfestés és a krétarajz vonzotta igazán.

ferencvaros2
Fotó: Horváth Márk
ferencvaros3
Fotó: Horváth Márk

Ahogy a Budapesti Máltai Fiatalok minden programja, a mozgó játszótér is önkéntesek segítségével valósult meg.

ferencvaros4
Fotó: Horváth Márk

„Régi és új, külföldi és magyar önkéntesek egyaránt voltak a szervezői csapatban” – tudtuk meg Szakszon Réka önkéntes koordinátortól. „Ezt az eseményt 10-12 fiatal hozta össze, közülük sokan évek óta ismerik és támogatják programjainkat, például együtt látogatják az ócsai gyerekközösséget heti rendszerességgel. Egy lengyel önkéntes lány viszont csak most szeptemberben érkezett Magyarországra, hogy az Európai Önkéntes Szolgálat keretében egy évig Budapesten tevékenykedjen. Habár Teresa még csak most kezdett magyarul tanulni, rögtön megtalálta a gyerekekkel a közös nyelvet, és beilleszkedett a csapatunkba.”

ferencvaros5
Fotó: Horváth Márk

A játszótéri program célja, hogy olyan helyszíneken is színvonalas és fejlesztő játékokkal ismerkedhessenek meg a gyerekek, ahol egyébként erre nem nyílna lehetőségük. Emellett az ajándékba vitt gyümölcs egyfajta példamutatás, igyekeznek követendő életmódot mutatni a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Abban hisznek, hogy a gyerekeket ily módon, a közös játék erejével sikerül megszólítaniuk.

ferencvaros6
Fotó: Horváth Márk

A programsorozat a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció keretében a Máltai Szeretetszolgálat központjánál található Rendház épületében és udvarán folytatódik. Október 8-án, szombaton a fiatal önkéntesek itt várják az érdeklődő gyerekeket az újabb közös játékra.

Gősi Lilla

[:]

Comments are closed.