[:hu]A tanévvel együtt beindult az önkéntesség[:]

[:hu]Szeptemberben újraindult az iskola, és ezzel párhuzamosan elkezdtük feléleszteni nyáron pihentetett programjainkat, valamint újabb rendezvénysorozatot is indítottunk, Coffee To Go – Az önkéntesség új formája címmel.

A Máltai Fiatalok ócsai csapata ismét megkezdte a szervezést és a találkozókat, hogy szeptembertől kezdve újraindulhasson a rendszeres hétvégi program a lakóparkban. Az első alkalmakon még jó idő volt, így kinti játékokat tartottunk vegyesen kicsiknek, nagyoknak.

Fotó: Horváth Márk

Az elmúlt hetek fejleménye, hogy elkészült rövid videónk a nyári esztergomi táborról. Az ócsai lakóparkból érkező gyerekeknek és a zuglói Családok Átmeneti Otthona lakóinak tartottunk öt napos tábort július végén. A programról szóló cikk ide kattintva olvasható, a most nyilvánosságra hozott videó pedig itt látható.

Szeptember eleji jelentkezési határidővel újra meghirdettük önkéntes pszichológus programunkat. A tavalyiak közül többen is folytatják a projektet, a régi csapathoz pedig gondos kiválasztási folyamat után új pszichológus-hallgatók és pszichológusok is csatlakoztak.

A korrepetálós program folytatásához is elindult a toborzás október elején. November 1-ig még jelentkezhetnek azok a 16 és 35 év közti fiatalok, akik vállalják, hogy általános iskolás vagy gimnáziumi diákokat korrepetálnak heti rendszerességgel. A jelentkezéshez rövid motivációs levél szükséges, amit a korrepetalas@maltai.hu email címre kell eljuttatni.

A Máltai Fiatalok szervezésében indult el szeptemberben a 8 hónapon keresztül tartó program, amelynek keretében egy 8 alkalmas SzocCafé-t, vagyis szociális témájú, kávéházi hangulatú beszélgetést hívtunk életre. A sorozat célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet az aktuális társadalmi problémákra, ezek hátterére, valamint az esetleges megoldási alternatívákra. Az első alkalommal a Coffee To Go alcíméhez kapcsolódva általánosságban beszélgettünk az önkéntesség jelentőségéről, szerepéről a mai társadalomban. A kerekasztal beszélgetésről írt cikkünk itt olvasható .

Fotó: Horváth Márk

A sorozat ebben a hónapban folytatódik. Október 13-án, kedden este a Máltai Fiatalok programsorozatának második alkalmán a magyar fiatalok külföldi önkéntes lehetőségeiről és a külföldi fiatalok magyarországi önkéntes segítési lehetőségeiről beszélgetünk. Az eseményhez Facebookon lehet csatlakozni.

A magyar csapat a litván Erasmus+-os programon

Szeptemberben sem maradt ki a nemzetközi program. Csapatépítés, konszenzuskeresés, bizalompróba, aktív hallgatás, mentorok és önkéntesek szerepei. Az Európai Unió Erasmus+ programsorozatának keretein belül a Máltai Fiatalok tagjai Litvániában jártak. Az ifjúsági csereprogramról született beszámoló itt olvasható.[:en][:]