[:hu]Bulizzunk együtt korlátok nélkül![:]

[:hu]Idén először szervezték meg a „Bulizzunk együtt korlátok nélkül!” estét a Budapesti Máltai Fiatalok. December 3-án, a fogyatékkal élők világnapján a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban több mint száz fiatal szórakozhatott akadálymentes és elfogadó környezetben.

Az esemény célja egy olyan alkalom megteremtése volt, ahol rég látott ismerősök és újonnan a csapathoz csatlakozó fogyatékkal élő fiatalok és kísérőik találkozhattak egymással, beszélgethettek, táncolhattak. A hajnalig tartó rendezvényen különböző programok, többek közt társasjáték sarok, teaház és táncház várták a résztvevőket.

Fotó: Horváth Márk (A képekre kattintva galéria nyílik)

A buli fontos szabályai közé tartozott, hogy az eseményre párban lehetett jelentkezni: minden mozgáskorlátozott vendég egy fiatal kísérővel érkezett, akivel együtt tölthették az estét.

Fotó: Horváth Márk

Nemcsak az esemény vendégei közt voltak jelen, hanem a tízfős szervezői csapat munkájában is aktívan részt vettek fogyatékkal élő fiatalok. Az este róluk szólt, ezért az ő nézőpontjukból mutatjuk most be a rendezvény előkészületeit, hátterét és az eseményeket.

Csenki Annához fűződik az esemény mottójának („Bulizzunk együtt korlátok nélkül!”) kitalálása, az online regisztrációs felület elkészítése, valamint a médiamegjelenésben is sokat segített azzal, hogy írásban (is) beszámolt az estéhez kötődő élményeiről:

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta szervez nyári táborokat fogyatékossággal élő fiataloknak. Az ország különböző régióiból hívja össze a résztvevőket. Közülük sokaknak csak ilyenkor van lehetőségük kimozdulni, szórakozni, társaságban ismerkedni. Kortárs önkéntes kísérőik segítségével mindenben részt tudnak venni, amihez kedvük van. Sok kisebb, nagyobb élménnyel gazdagodnak így a táborlakók.

Csenki Anna a táncparketten (Fotó: Borsy Ádám)

A Budapesti Máltai Fiatalok és a Máltai Lovagrendhez kötődő fiatalok évközben is szerettek volna alkalmat teremteni a sérült fiataloknak, hogy újra találkozhassanak, és együtt szórakozhassanak. Így sok önkéntes munkájának köszönhetően megrendezésre került a Máltai Fiatalok Party, „Bulizzunk együtt korlátok nélkül” mottóval.

Egy átlag, ép fiatal minden gond nélkül el tud menni szombat este bulizni. Egy mozgássérültnek azonban ez sokszor nem olyan egyszerű. Főleg az akadálymentesség hiánya a fő ok, de sokszor egyéb dolgokban is segítségre van szüksége.

Fotó: Horváth Márk

Ennek a szokványosnak is mondható, de mégis különleges bulinak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium adott otthont, ahol a helyszínt akadálymentessé alakították át a szervezők. A lépcsőknél rámpát állítottak fel, a küszöböknél pedig kiegyenlített padló várta a kerekesszékes társaságot, hogy mindenhova könnyen eljussanak, mivel a gimnázium teljes földszintje használatba lett véve.

Mindenkinek mosolyt csalt az arcára, mikor megérkezett, és meglátta az ismerős arcokat a táborból, akikkel nyáron egy hetet végigbulizott. Előjöttek a közös élmények, a vidám, megszokott tábori hangulat.

Fotó: Horváth Márk

Az este Black and White témára épült: a társaság ruhája és a belépésnél kapott karszalag összhangban volt a dekorációval. Mindenhol fekete és fehér lufik, illetve krepp-papírból készült dekoráció emelte a hangulatot.

A teaházban mécsesekkel díszített asztaloknál beszélgethettetek, illetve szendvicseket, süteményeket és üdítőket fogyaszthattak.

Fotó: Horváth Márk

A teaház mellett pedig egy társasjátékokkal teli szobában is szórakozhattak a vendégek.

Fotó: Horváth Márk

A tornateremben zajlott az est legjava, a táncolás. A táncparketten a vendégek kerekesszékekkel pörögtek-forogtak. A bottal közlekedők segítőjük kezébe kapaszkodva táncoltak a meghívott dj zenéjére. Ki visszafogottan, ki pedig mindent beleadva táncolt a tánctéren.

Fotó: Horváth Márk

A táncolásban kifáradt vendégek a folyósóra kitett fotelekben szusszanhattak egyet, és beszélgethettek.

Emellett a helyszínen jelenlévő fotósokkal mulatságos, vicces fényképeket készíttethettek magukról, ami kedves emlék maradt számukra.

Fotó: Horváth Márk

A segítők minden téren azon voltak, hogy kinek, mit és hogyan segíthetnek. Minden sérültnek másban és máshogy kell segíteni. Ez a legfontosabb. Pontosan ott segíteni, ahol szükséges, és csak annyit, amennyit kell. Ha ez így működik, szerintem akkor érezheti szabadnak magát – egy amúgy bizonyos dolgokban korlátozott – ember. Ezek az esetleg aprónak tűnő dolgok segítenek az önértékelésben és az önbizalom növelésben. Ehhez pedig szeretet, empátia és elfogadás kell.”

A Máltai Fiatalok Party másik mozgáskorlátozott szervezője, Buzdogán Gyula amellett, hogy a stábnak ő volt az egyik legnagyobb motivációs forrása, a karszalagok és a molinók elintézésében, valamint a helyszíni regisztrációban is sokat segített.

Buzdogán Gyuszi reflektorfényben (Fotó: Borsy Ádám)

„Ez az este azzal a céllal jött létre, hogy a nyári táborokon kívül legyen még egy alkalom év közben, amikor összejöhetünk, beszélgethetünk és bulizhatunk egy jót közösen” – kezdte megnyitó beszédét Gyuszi. „Én a magam részéről nagyon örültem, hogy részt vehettem a szervezésben, mert olyan dolgokkal találkoztam, amik a hétköznapi programszervezésben eszembe se jutottak volna. Kezdve azzal, hogyan is tegyünk kerekesszék-baráttá egy olyan helyet, ami amúgy kerekesszékkel nem igazán járható. Köszönöm, hogy én is aktív részese lehettem a szervezésnek. Mi a magunk részéről szeretnénk ebből az első alkalomból a későbbiek folyamán hagyományt teremteni, és minden évben megrendezni egy hasonló bulit. Kívánom mindenkinek, hogy érezzük jól magunkat ma este, és élményekkel feltöltődve menjünk aztán tovább a hétköznapok nehézségeiben.”

Szponzoraink támogatása mellett az Érme Üzleti Hálózat jótékonysági árverésén elnyert összeggel vált lehetővé a rendezvény megszervezése. A buliról az Érme honlapján megjelent cikk ide kattintva olvasható.

További fotók a buliról ebben az albumban találhatók.[:]

Comments are closed.