[:hu]Eseménydúsan búcsúztattuk a telet[:]

[:hu]Farsangi programokat szerveztünk, családok krízishelyzeteiről beszélgettünk, nemzetközi találkozón jártunk Pozsonyban, önkénteseink megkezdték a korrepetálást, Ócsán pedig februárban is a mesék álltak a középpontban.

A januári mesés indítás után ebben a hónapban is folytattuk a tematikus foglalkozásokat az ócsai lakóparkban. A gyerekeknek a heti alkalmak során minden fantáziájukra szükség volt, hogy életre kelthessék az őket körülvevő mesevilágot. Élő szoborként jelenítették meg Hófehérke, Hamupipőke és Spongyabob történetét, a sokszínű Dixit kártyák segítségével meséket írtak. A mozizás sem maradt el: közösen néztük meg a Mulan rajzfilmet. A következő foglalkozáson pedig A császár új ruhája című mese kapcsán beszélgettünk velük hiúságról, őszinteségről, képmutatásról. Az utolsó februári alkalommal körbejártunk a lakóparkban, márciusi programjainkat hirdetve, hogy újabb gyerekeket vonhassunk be a foglalkozásokba.

februar2016_ocsa1

Mesés színezők az ócsai lakóparkban (Fotó: Babus Csaba)

februar2016_ocsa2

Origami madár készül (Fotó: Babus Csaba)

A korrepetálós programunkban résztvevő önkéntesek februárban elkezdték a közös tanulást az általuk kiválasztott gyerekekkel. Február 22-én meg is tartottuk a második találkozót az önkéntesekkel. A tréning elején sor került az első tapasztalatcserére. Ezt követően szituációs gyakorlatok segítségével próbáltunk közösen megoldást keresni egy-egy olyan nehezebb helyzetre, amivel a korrepetálás során találkozhatnak az önkéntesek. Például túlságosan fél, szorong a gyerek, nem mer válaszolni a kérdésekre; vagy fegyelmezetlen, nem figyel, folyton feláll, mást kezd el csinálni. Sikerült olyan problémát is a csoport elé vinni, amivel az egyik önkéntesünk már találkozott, így több hasznos tanácsot is kapott a probléma kezelésére. A találkozó egy rövid tájékoztató jellegű résszel zárult, a program koordinátora tanítási tippeket osztott meg az önkéntesekkel, néhány kevésbé ismertebb módszert mutatott be, amelyekkel többek közt a diszlexiás vagy diszgráfiás gyerekek fejlődése segíthető.

Azóta is sok pozitív visszajelzés érkezett az önkéntesektől, úgy tűnik, a gyerekek nagy része motivált, a szülők pedig segítőkészek. Fokozatosan csatlakoznak újabb fiatalok a programhoz, mivel még továbbra is vannak olyan rászoruló gyerekek, akiknek szükségük lenne segítségre.

A decemberben indult Jót (t)enni jó! programunk keretében közös étkezésre és foglalkozásokra hívjuk meg a Máltai Szeretetszolgálat III. kerületi játszótereire a hátrányos helyzetű gyerekeket. Február 14-én farsangot szerveztünk a Kerék utcai játszótéren. A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumból érkező fiatalok, vagyis a Helping Hands önkéntes csapata ismét változatos eseményekkel készült: arcfestés, álarckészítés, kézműveskedés, focizás közül választhattak a gyerekek, és persze az örök kedvenc ugrálóvár és a fánkevés sem maradhatott el. A program márciustól kibővül, és mostantól párhuzamosan egy óbudai és egy békásmegyeri játszótéren tartjuk meg a hétvégi alkalmakat.

februar2016_jot_tenni_jo1

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Babus Csaba)

februar2016_jot_tenni_jo2

Ugrálóvár a játszótéren (Fotó: Babus Csaba)

Coffee To Go programsorozatunk migráció és gyermekszegénység témájához kapcsolódva februárban részt vettünk egy farsangi ünneplésen a Baptista Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonában is, ahol magyar és menekült családok élnek.

februar2016_csao_farsang2

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Babus Csaba)

Önkénteseinkkel 250 fánkot sütöttünk meg pár óra leforgása alatt, miközben fokozatosan érkeztek meg a családok a közösségi térbe. Arcot festettünk, kézműveskedtünk, játszottunk és táncoltunk a gyerekekkel. Az est végén pedig névre szóló tombola következett, ahol mindenki kapott valamilyen apró ajándékot.

februar2016_csao_farsang1

Fotó: Babus Csaba

A januári hajléktalanság témájú beszélgetéshez kapcsolódóan február 19-én és 20-án részt vettünk a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarán tartott ételosztáson, ahol új önkéntesek is csatlakoztak hozzánk.

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Zsíros Tamás)

Az ételosztásról a Máltai Szeretetszolgálat oldalán megjelent cikkben olvashattok részletesen. Az esemény első napjáról a Hegyvidék TV készített riportot:

A második napon a Pázmány TV fiatal egyetemistákból álló stábja forgatott a helyszínen:

Az ételosztást követő héten a Máltai Szeretetszolgálat Kelenföldi Pályaudvar melletti krízisszállóján jártunk, ahol egy utcára került fiatal párral beszélgettünk.

A Coffee To Go sorozat februárban a Krízishelyzetek a családban című kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. Az eseményről a Magyar Kurír cikke itt, saját anyagunk pedig itt olvasható.

februar2016_krizishelyzetek

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Horváth Márk)

Február közepén Pozsonyban jártunk a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat találkozóján, amelynek egyik kiemelt célja a közös vízió megalkotása volt. Öt munkacsoport közreműködésével indult el a közös munka, valamint új tervek és jövőbeli projektek szerveződnek a kilenc résztvevő ország közt. A nemzetközi programról ide kattintva olvashattok bővebben.

bratislava1

Fotó: Babus Csaba

bratislava4

Fotó: Babus Csaba

Február 20-án, szombaton a Budapesti Máltai Fiatalok is kint voltak a Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján. Standot építettünk fel, fotókat vetítettünk, meséltünk programjainkról, és újabb fiatal önkénteseket toboroztunk.

februar2016_gyogyszeresz

Fotó: Babus Csaba

A Máltai Fiatalok Báljának szervezése februárban is folytatódott: sérült és egészséges fiatalok, máltai önkéntesek és a rendtagok fiatal hozzátartozói közösen vesznek részt az esemény előkészítésében, amit a tervek szerint idén ősszel rendezünk majd meg.

Februárban elindítottuk a Budapesti Máltai Fiatalok estéket: minden szerdán 19 órakor a Battyhány téri ifjúsági irodánkban szervezünk közösségi programot, ahol a különböző területeken tevékenykedő vagy újonnan hozzánk csatlakozó önkéntesek és érdeklődő fiatalok vehetnek részt. A sorozat első alkalmán TED előadások segítségével dolgoztunk fel különböző témákat, a világ leghíresebb előadóit hívtuk meg virtuálisan az irodánkba. Március első hetében Szociopolyt játszottunk az önkénteseinkkel. A társasjáték segítségével megismerkedhettünk a szegénység adta anyagi korlátokkal, megtapasztalhattuk azt a feszültséget, hogy az életben maradáshoz szükséges kiadásokra sokszor már a hónap közepén sincs pénze az embernek és hogy a forrásokhoz jutás lehetőségei sokak számára mennyire szűkösek.[:]

Comments are closed.