[:hu]Így indult az új év[:]

[:hu]Felújítás és tervezgetés, szervezés és átgondolás, régi programok továbbfejlesztése és újak kitalálása. A tél idén hozott hideget, meleget, de a Budapesti Máltai Fiatalok csoportja januárban is minden akadályt sikeresen vett.

December második felében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Adni öröm! adománygyűjtő akciójához csatlakoztak a fiatal önkéntesek, majd az ócsai karácsonyi foglalkozással a programok 2014-re véget értek. Ezután már csak az elkészült fotó- és videóanyag rendszerezése volt hátra, hogy a média terén is lezárjuk az évet. El is készült a változatos fotókkal tűzdelt cikk az adománygyűjtésről, és az elmúlt hetekben nagy sikert aratott videó az ócsai gyerekfoglalkozásról:

A két ünnep közti csípős, hideg idő ellenére a fiatal önkéntesek egy kisebb csapata közös kirándulásra indult a Pilisbe. A szikrázó napsütés, a kalandos hegymászás és a jeges patakon átkelés hamar elfeledtette a mínuszokat, és kisebb kitérők után végül sikeresen zárult a túra.

DSC_0055

Fotó: Babus Csaba

A projektek és a tervezés hátterében a csapaton túl fontos szerepet játszik a központi helyszín is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Rákóczi úton, az Astoria közelében található irodájában egyre több megbeszélés és program szerveződik, fokozatosan alakul közösségi térré a helyiség. Január elejétől kezdve a Máltai Fiatalok segítségével összerakott új kanapék és fotelek teszik még otthonosabbá a szobákat.

DSC_0110

A Rákóczi úti iroda

Új év, új tervek: 2015-ben már el is indult a hosszú távú programtervek kialakítása, az önkéntes élet fejlesztésére irányuló törekvések továbbgondolása. De a gondolkozás mellett a gyakorlati rész sem maradt el. A Máltai Fiatalok önkéntesei a legkülönbözőbb területeken segítettek már az év első hónapjában is.

Az utcán élők és rászorulók számára a tél a legnehezebb időszak. Január második hétvégéjén ezer adag meleg ételt osztott ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat a budapesti Batthyány-téren, ahol a csapat tagjai is megjelentek. A teajáraton való részvétel is a megszokott módon folytatódott: a Budapesti Máltai Fiatalok képviselői minden héten kedden teát csapoltak, szendvicseket, majd január második felétől főtt ételt osztottak a Kelenföldi Szent Gellért templom mellett.

A kicsik sem maradtak programok nélkül. Az ócsai lakóparkban életkor szerint két csoportba kerültek a gyerekek: egyik héten a tizenegy év feletti nagyobbakhoz érkeznek az önkéntesek, másik héten szombaton pedig a legapróbb lakókat, a tizenegy év alattiakat látogatják meg. A kisebbeknek különböző kreatív játékokkal, mesékkel, rajzolással készülnek a másfél órás foglalkozásokon, a nagyobbak pedig ismerkedős feladatokon, szituációs és szerepjátékokon, közös beszélgetéseken vehetnek részt. A tizenegy év feletti csoport januári programjai a bemutatkozás nehézségére, az első benyomásra és az előítéletekre épültek.

ocsa

Gyerekfoglalkozás az ócsai lakóparkban a kisebb csoporttal (Fotó: Szakszon Flóra)

Decemberben lezajlottak a önkéntes pszichológusok felvételi beszélgetései és a felkészítő tréningek. A huszonnégy kiválasztott fiatal pszichológus januárban megkezdte az ismerkedést és a munkát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben, ahol a következő hónapokban heti rendszerességgel segítenek különböző területeken. Ezzel egy időben a program részeként sor került az első szupervíziókra is – ezek a segítő csoportfoglalkozások végigkísérik majd a pszichológusok munkáját.

Az új évvel a korábbi ötletek gyakorlati megvalósítására is sor került. Több hetes előkészület után hétvégén kezdődik a toborzás a Máltai Fiatalok legújabb programjára, amelynek keretében a jelentkező önkéntesek hátrányos helyzetű gyerekeket taníthatnak majd, és adhatják át nekik tudásukat és tapasztalatukat.

lelekmelengetp

A január pedig a hónap utolsó péntekén egy „lélekmelengető” programmal zárult a Batthyány téri központban, ahol Charles de Foucauld lelkiségének aktualitásáról folyik majd a beszélgetés, Kovács Csaba Albert plébános előadásának segítségével. Az eseményen a technikai hátteret a Máltai Fiatalok biztosítják: a programról készülő videó segítségével azok is visszanézhetik majd a történteket, akik személyesen nem tudtak részt venni a találkozón.[:en][:]

Comments are closed.