[:hu]Kihívásokkal és sikerekkel indult az ősz[:]

[:hu]Az iskolai tanévvel együtt a Budapesti Máltai Fiatalok életében is szeptemberben kezdődött az újév. Csatlakoztunk az Óbudai Piknik programsorozathoz, egy délutánra játszótérré alakítottuk a ferencvárosi Haller Parkot, és kétnapos fesztivált tartottunk az ócsai lakóparkban.

Szeptember 17-én, szombaton Óbudai Piknik néven rendezték meg a IX. Civil és Nemzetiségi Napot. A Máltai Szeretetszolgálat két helyszínnel is csatlakozott a rendezvényhez. A Miklós utcai intézményben gyerekprogramot szerveztünk, ahol a rossz idő miatt korlátozott lehetőségek sem vették el önkénteseink kedvét: arcot festettek, ügyességi feladatokat oldottak meg, és játszottak a helyszínre látogató kisgyerekekkel.

obudai_piknik2

obudai_piknik1

Tegyetek jót, ha tudtok! sorozatunk alapos tervezést követően szeptemberben vette kezdetét. Minden hónapban más budapesti kerületbe vagy Pest megyei településre visszük el a gyerekprogramunkat, vagyis a „játszóteret”. Az előre kiválasztott helyszíneken hátrányos helyzetű gyerekeket szeretnénk elérni, közösen játszani velük, és örömet vinni a hétköznapjaikba.

Az Ide hozzuk a játszóteret! program első állomása a IX. kerületi Haller Park volt. Szeptember 23-án, pénteken délután nem céltalanul lődörgő gyerekek és fiatalok töltötték meg az árnyas teret, a ferencvárosi park „élő” játszóházzá alakult. Az állomások között kicsik és nagyok is találtak izgalmas kihívásokat.

ferencvaros4
Fotó: Horváth Márk

Az ugrálóvár, az óriás twister és az ejtőernyős csapatépítő játék minden jelenlévőt megmozgatott, a gólyalábakat pedig a kezdők is kipróbálhatták a fiatal segítők támogatásával. Főként a kamaszok kedvence volt az íjászkodás és az egyensúlyérzéket fejlesztő slackline, míg a lányokat az arcfestés és a krétarajz vonzotta igazán. A programról részletesebben ebben a cikkben olvashattok, a fotókat pedig itt tudjátok megnézni.

ferencvaros2
Fotó: Horváth Márk

A Tegyetek jót, ha tudtok! sorozat másik összetevője a Máltai Szeretetszolgálat játszóterein tavaly indult Jót (t)enni jó program, ami októberben folytatódik. A Helping Hands önkéntes csapat már nagy erőkkel készül az október 16. vasárnapi debütáló alkalomra.

Budapesti rendezvényeink mellett az ócsai lakóparkban is újrakezdődtek rendszeres programjaink a nyári szünet után. Szeptember közepén közösen készülődtünk az első fesztiválunkra. A gyerekekkel beszélgettünk a programokról, és együtt készítettük el a fesztivál zászlóját, ami egy héttel később már büszkén hirdette a rendezvényt a játszótér egyik kiemelt pontjára kifüggesztve.

ocsa-feszt

Szeptember 24-25-én egész nap szólt a zene, a gyerekek sportbajnokságokon vettek részt, meghódíthatták az ugrálóvárat, a különleges programok részeként pedig egy ejtőernyő is előkerült.

ocsa_fesztival7

A Budapesti Máltai Fiatalok először szerveztek kétnapos programot az ócsai lakóparkban. Képekkel tűzdelt fesztiválbeszámolónk ide kattintva érhető el, a fotók pedig itt láthatók.

ocsa_fesztival6

A rendezvény sikeréről többek közt a számok is árulkodnak: a két nap alatt több mint 80-an regisztráltak a lakóparkban élő 150 gyerek közül. De ennél sokkal többet jelentettek a gyerekek visszajelzései, a mosolyok, az ölelések, az önkéntesek és gyerekek közti találkozások.[:]

Comments are closed.