[:hu]Kreatív közösségek találkoztak[:]

[:hu]Több mint nyolcszázan jöttek el a Görzenálban szervezett családi napunkra, gyerekfoglalkozásokat tartottunk az ócsai lakóparkban és az óbudai játszótereken, kint voltunk a Keresztény Szigeten, közösségi estjeinken pedig ifjúságügyről és gyermekvédelemről beszélgettünk.

Május elején a Budapesti Máltai Fiatalokkal egy rövid időre csatlakoztunk a Creative Reno nemzetközi workcamphez, és az Egyesek Ifjúsági Egyesület meghívására részt vettünk a Hollókőn található Kreatív Tér tavaszi megújulásban. Gyomláltunk, rendet raktunk a raktárban, füvet nyírtunk, gereblyéztünk, hogy a tréningközpont készen álljon az új szezonban is a különböző programok (ifjúsági cserék, önkéntes táborok, tréningek) fogadására.

kreativ ter

Creative Reno workcamp (Fotó: Egyesek Ifjúsági Egyesület)

A kerti és ház körüli munkák mellett jutott idő az Egyesekkel közös EVS-t (Európai Önkéntes Szolgálatot) népszerűsítő projektünk megbeszélésére. Június 17-én Salgótarjánban Zoom – Hozzuk közel a távolt! címmel szervezünk egy mini-fesztivált az EVS 20. születésnapjának alkalmából, ahol a külföldi önkéntességről és nemzetközi programokról beszélgetünk. További részletek a Facebook eseménynél.

zoom

Május 7-én részt vettünk a Rajk László Szakkollégiumban tartott Társadalmi kezdeményezések piacán, ahol a társadalmi problémákra innovatív válaszokat adó civil szervezetek, mozgalmak és társadalmi vállalkozások gyűltek össze, és mutatkoztak be a fiataloknak. A Coffee To Go programunkról frissen elkészült kiadványunk és a Máltai Fiatalok roll up bannerünk is nagy sikert aratott.

rajk

Fotó: Rajk László Szakkollégium

A legnagyobb programunk ebben a hónapban a május 21-én Kicsit több játék címmel tartott családi napunk volt. Ugrálóvár, trambulin, arcfestés, íjászkodás, gólyaláb, óriásjáték, családi sorverseny, egy perc és nyerhetsz, társasjáték és kézműves sarok várta a gyerekeket a Decathlon Görzenál Sport és Szabadidőparkban.

gorzenal12

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Horváth Márk)

A családi napra a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiből és programjainak helyszíneiről (Családok Átmeneti Otthona, III. kerületi játszóterek, ócsai devizahiteles lakópark) és más gyermekotthonokból is érkeztek nehéz helyzetben élő gyerekek és családok, de az esemény minden érdeklődő család számára nyitott volt. Összesen több mint nyolcszázan vettek részt a máltai családi napon, és hatvan önkéntes segített a helyszínen.

gorzenal10

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Gősi Lilla)

A rendezvény előtt a Magyar Kuríron is jelent meg egy ajánló cikk, az esemény napján a Mária Rádiónak adtunk telefonos interjút, utólag pedig a Keresztény Élet portálon is megjelent egy rövid írás a programunkról. A családi napról írt részletes cikkünk itt olvasható, a fotókból készült válogatás pedig ide kattintva látható.

A Görzenálban tartott programunkra több család és gyerek el tudott jönni az ócsai lakóparkból, de mi is jártunk náluk ebben a hónapban foglalkozásokat tartani. Május végén egy péntek délután kalandparkká alakították át a Budapesti Máltai Fiatalok a lakópark játszóterét: a fogócskázás, a célba dobás és a röplabdázás mellett a slackline is előkerült – a zöld kötélen kisebb-nagyobb segítséggel a foglalkozás végére már mindenki végig tudott sétálni. A lakópark mellett pedig a Máltai játszóterekre szervezett Jót tenni jó programunk keretében is tartottunk egy hétvégi ugrálóvárazást.

Az ifjúsági irodánkban tartott közösségi programjaink is folytatódtak. Május 4-én Böröcz Lívia ifjúsági szakértő, coach mesélt nekünk az ifjúság-közösség-kultúra hármasáról, az aktív állampolgárságról és a fiatalok közösségi szerepvállalásáról. Május 25-én Bán Dóra szociális munkás, családgondozó, ifjúságsegítő volt a vendégünk. A gyermekvédelmi rendszerben felnövő gyermekek szükségleteiről és problémáiról, a benne élő kamaszok túlélési stratégiáiról és a szociális szakemberek eszköztáráról beszélgettünk.

Többek között a gyermekvédelmi téma is előkerült az Élő Könyvtár projektet bemutató sorozatunk utolsó cikkében. Felix Müller, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS önkéntese egy nehéz sorsú hölgy és gyermeke viszontagságos életének történetét osztotta meg írásában, ami ide kattintva érhető el.

balsors2

Fotó: Szöllősi Mátyás

Május 28-án, szombaton a Keresztény Szigeten jártunk: egyensúlyoztunk, ping-pongoztunk, lovagoltunk, előadásokat hallgattunk, társasoztunk, önkéntes programjainkról meséltünk, és interjúkat is adtunk.

kereszteny sziget3

Fotó: Babus Csaba

A Hit+Élet sátorban fiatalok előtt „A hit védelme és a szegények szolgálata” címmel a máltai misszió eredetéről és a jelmondatban foglalt küldetés aktualitásáról beszélt Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

kereszteny sziget2

Fotó: Babus Csaba

[:]

Comments are closed.