[:hu]Nemzetközi energiabomba robbant Budapesten[:en]Working and networking with Malteser Youth[:]

[:hu]

Tapasztalatcsere, készségfejlesztés, kapcsolatépítés, motivációnövelés, önkéntes koordináció, mentorálás – ezekre a kulcsszavakra épült a Máltai ifjúsági szervezeteinek nemzetközi találkozója, amit október 23. és 26. közt rendeztek meg Budapesten.

Hat országból (Albánia, Csehország, Magyarország, Litvánia, Románia, Ukrajna) gyűltek össze a Máltai szervezetek ifjúsági tagozatának képviselői október utolsó hétvégéjén a fővárosban. A nemzetközi workshop központi céljaként az ifjúsági munka fejlesztését tűzték ki a Máltai lovagrend szeretetszolgálataiban Közép- és Kelet-Európára fókuszálva.

© Marta Yaruchyk

Október 23-án országonként 2-3 ifjúsági koordinátor érkezett a workshop helyszínére, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjába. A délutáni megnyitó találkozásokkal és újratalálkozásokkal kezdődött, hiszen a 15 fős nemzetközi csapat egy része már a hosszú távú együttműködésre épülő projekt korábbi állomásain dolgozott együtt (legutóbb márciusban Rómában tartottak négynapos konferenciát). A megérkezést követően a szervezők ismertették a workshop menetét és felépítését, valamint felvezették a jövőbeli célokat is. Az első napi szekció rövid beszámolóval zárult: az országok képviselői összefoglalták, milyen eredményeket értek el eddig nemzeti szinten az ifjúsági önkéntesség fejlesztésében.

© Eitvydas Bin

A második nap a konferenciával kapcsolatos elvárások, hozzáadott értékek és félelmek összegyűjtésével indult. Ezután az ifjúsági munka során felmerülő pozitív és negatív tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők. A beszélgetés során kiderült, hogy több országban is felmerülnek hasonló problémák, ezért a következő napokban a megoldások keresése és az előremutató tapasztalatok megvitatása végig központi téma maradt.

Péntek délután az önkéntes koordináció elsajátítására került sor: az ifjúsági vezetők trénerek segítségével lépésről lépésre ismerkedhettek meg az elméleti alapokkal, és próbálhatták ki a fontos részleteket kiscsoportos gyakorlatok segítségével. A szervezet önkéntesekre való felkészítésétől indulva, a toborzáson és a válogatáson keresztül az értékelésig és motivációig számos állomást körüljárt a pénteki szekció.

A szombati program a vezetői és önkéntesi kompetenciák tudatosításával kezdődött, majd a különböző önkéntes munkában használható eszközök és módszerek összegyűjtésével folytatódott az irányított beszélgetés. A délutáni rövid konfliktuskezelési szekciót követően az önkéntesek motivációját és a számukra is hasznosítható előnyöket járták körbe a résztvevők.

4

Miután a workshop véget ért a központban, a nemzetközi csoport útra kelt, hogy felfedezze Budapest utcáit. Péntek délután két minibusszal indult a túra a kivilágított Hősök terére, ahonnan egy rövid esti séta során átsétáltak a Városligetbe, a Vajdahunyad várat is útba ejtve. A városnézés mellett az ifjúsági vezetők betekintést nyerhettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyes intézményeinek működésébe is: jártak a Rákóczi úti ifjúsági irodában, valamint a Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthonába is ellátogattak. A pénteki vacsora után egy kisebb csoport éjszakai sétára indult a Bazilikától végig a Duna-parton, egészen a Parlamentig.

© Vaidas Tumėnas

Szombaton a budai oldalon folytatódott a város felfedezése: a Várkert Bazártól indulva sétáltak fel a Várba, majd a Mátyás templom és a Halászbástya után a Lánchídon átkelve a pesti belváros utcáin ért véget a séta. Természetesen a magyar gasztronómia bemutatása sem maradhatott ki: a gulyásleves és a csirkepaprikás mellett a hazai borok és a pálinka kipróbálására is sor került.

© Eitvydas Bin

Vasárnap az utolsó szekció a nemzetközi kapcsolatok fenntartásáról, a hálózat hatékony működéséről és az információs csatornák használatáról szóló beszélgetéssel indult. A központi téma a projekt következő fázisainak ismertetése, a hátralevő tanulmányi utak megszervezése, a mentorrendszer fejlesztése volt. A hosszú távú tervek és új programok kapcsán egységesen fogalmazták meg a különböző országok képviselői, hogy a legfontosabb cél az elmúlt időszakban létrehozott nemzetközi kapcsolatrendszer további fejlesztése és megerősítése. A következő állomásra pedig már nem kell sokáig várni: a projekt keretében az utolsó találkozót januárban Kolozsváron tartják.

7

Lezárásként a résztvevők a Battyhány téri központban található kis kápolnában gyűltek össze. Egy rövid ima után útravalóul mindenki magával vihetett egy kérdést, amelyre a következő napok során kereshette a választ. Az inspiráló, élménydús és motiváló találkozás végére az ifjúsági vezetők közösen fogalmazták meg az igényt a szellemiség életben tartására, és a közös munka aktív folytatására a Máltai ifjúsági szervezetein belül.

A konferencia képeiből készült rövid videó ide kattintva látható.

[:en]

Exchange, empowerment, experience, motivation, volunteer management, mentoring – these were the key words of the Malteser Youth Meeting, which was held in Budapest from 23-26 October.

Youth representatives have gathered from six participating countries (Albania, Czech Republic, Hungary, Lithuania, Romania and Ukraine) for the international meeting in the Hungarian capital. The central aim of the weekend was to develop youth work within the Order of Malta Relief Organisations in Central and Eastern Europe.

images_nemzetkozi_workshop_1

© Marta Yaruchyk

On 23rd October two or three youth workers and coordinators arrived from each country to Budapest. The workshop was hosted in the central office of Hungarian Charity Service of the Order of Malta, where the international group of 15 people met each other on the first day. The conference started with an opening, where the organisers set out the goals for the next period, and listed the objectives and possible progress of the workshop. All the countries had to give a short summary about the positive results of the project on a local level. The first evening finished with a nice dinner in the downtown of Budapest.

images_nemzetkozi_workshop_2

© Eitvydas Bin

The next day started with listing the expectations, contributions and fears about the workshop. After that the participants collected positive and negative examples experienced during working with young volunteers. The discussion revealed some of the common and some different problems in youth work in the various countries. Trying to find solutions and exchanging good practices was an important topic of the following days within the group, with the help of the trainers and mentors.

images_nemzetkozi_workshop_3

Friday afternoon the central topic was to go through the different stages of volunteer management with getting to know theoretical knowledge and try the steps in practice at the same time. After discussing the process step by step, the Saturday morning sessions circulated around the competences and tools that could be used while working with volunteers. Following a short conflict management training, the last discussion’s goal was to introduce the motivations and benefits in youth work.

4

After the workshop finished at the main office, on Friday and Saturday the group set out to discover the streets and the gastronomy of Budapest. During the sightseeing, they had the chance to visit Heroes Square and to take an evening stroll in the City Park and the Vajdahunyad Castle nearby.

images_nemzetkozi_workshop_6

© Eitvydas Bin

The next day’s trip lead to Buda Castle, Mathias Church, Fisherman’s Bastille and then through the Chain Bridge to the Pest side, where they could walk along the main shopping street and see some of the main buildings from the Market Hall, through the universities to the National Museum. At the same time, youth coordinators from other countries had the chance to get an insight to the work of the Hungarian Malteser Organisation: they visited the youth office and a temporary shelter for families in the city.

images_nemzetkozi_workshop_5

© Vaidas Tumėnas

On Sunday morning (before the departure) the conclusion of the workshop has taken place. The final session’s main part was about the next phases of the project, including the study visits in the participating countries and the next international workshop which will be hosted by Romania in January. It was also an important issue how to develop the mentoring system. Talking about the long term goals, the common will of the youth representatives seemed to be to strengthen the network of the participating countries, and to go on with the work in long term as well. The feedback of all youth workers seemed to vary around the central topic: the joy and experience of the weekend spent in Budapest and the importance of keeping the spirit alive.

7

To close up, participants have all joined in the small chapel of the Hungarian central office for a prayer and with the task to set some new questions and goals in themselves how to continue with working on the youth field both nationally and internationally within Malteser organisations.

For the short video about the Malteser Youth Meeting click here.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment