[:hu]Szép végszóval zártuk az áprilist[:]

[:hu]Coffee To Go programsorozatunk keretében játszottunk a monori cigánytelepen, kipróbáltuk kézügyességünket a pátyi kerámiaműhelyben, fogyatékkal élő emberek integrációjáról beszélgettünk, majd méltó módon búcsúztunk 8 hónapja tartó programunktól.

Április 12-én tartottuk utolsó kerekasztal-beszélgetésünket a Coffee To Go program keretében Közel hozzuk őket – a fogyatékkal élő emberekről címmel a Nem Adom Fel Kávézóban. Honnan tudhatja egy látássérült vásárló, hogy milyen pénzt tart a kezében? Miféle akadályokba ütközhet egy mozgáskorlátozott fiatal munkába menet? Kerámiával és csokival is lehet integrálni? Saját anyagunk itt, a Magyar Kurír cikke pedig itt olvasható.

fogyatekkal_elok2

A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Simay Dóra)

A beszélgetéshez kapcsolódó önkéntes akció keretében másnap ellátogattunk a Máltai Szeretetszolgálat pátyi kerámiaműhelyébe, ahol megváltozott munkaképességű munkavállalók segítségével készülnek a sokszínű bögrék, edények, virágok. A program keretében együtt kerámiáztunk az ott dolgozókkal, és közösen készítettük el az ebédre való paprikás krumplit.

paty

Pátyi kerámiaműhely – A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Végh Miklós)

Utolsó Coffee To Go-hoz kapcsolódó önkéntes akciónk keretében április közepén a monori cigánytelepen jártunk. Japán fociztunk, ping-pongoztunk a gyerekekkel a tanoda udvarán, de a legnagyobb kedvenc a bújócska-fogócska alternatív verziója volt. A gyerekek a rövid együtt töltött idő után is nehezen engedtek el minket. A kapuig kísértek, integettek, és az egyik iskolás fiú ezzel a mondattal köszönt el tőlünk: „Köszönjük a játékokat, a gyümölcsöt és persze a kedves mosolyokat!” A monori telep vezetőjével készült interjú alapján született cikkünk ide kattintva olvasható.

monor1

Monori gyerekfoglalkozás – A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Csernai Dorottya)

Április 26-án a Budapesti Máltai Fiatalok ifjúsági irodájában került sor projektzáró eseményünkre, ahova meghívtuk összes eddigi vendégünket, önkéntesünket, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A Coffee To Go kezdeményezést bemutató kiadvánnyal és az utolsó nagy beszélgetésekkel méltó módon zártuk le a sorozat első részét. A program azonban nem zárul le, csak átalakul: április végétől az ifjúsági irodában szűkebb körben, interaktívabb módon folytatjuk  az aktuális, szociális kérdésekről szóló beszélgetéseket. A felújított sorozat első alkalmával az iskolai erőszak és a bullying témáját jártuk körbe, egy meghívott fiatal iskolapszichológus segítségével.

DSC_0610

Záró kiadvány a kézben – A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Horváth Márk)

Rendszeres programjaink áprilisban sem szüneteltek. Az ócsai lakóparkban folytattuk a gyerekfoglalkozásokat. A hónap első felében a házban játszottunk: a gyerekek körben ülve írhattak meglepetésszerűen véget érő történeteket a ki, mit, mikor, hol, mit csinált kérdésekre válaszolva. Ezenkívül további közösségépítő és szituációs feladatokat kaptak, amiket csapatban kellett megoldaniuk.

ocsa_apr

Fotó: Papp Gergő

Jót tenni jó programunk keretében több hétvégén is a Helping Hands csapatának önkéntesei és a Budapesti Máltai Fiatalok koordinátorai foglaltak el több óbudai játszóteret, és töltötték meg gyerekprogramokkal a helyszíneket. Április 23-án szombaton pedig a Noé Állatotthonba vitték el közösen a gyerekeket.

A nemzetközi önkéntességet nem hanyagoltuk el ebben a hónapban sem. Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) 20. születésnapja alkalmából kiírt pályázaton sikeresen indultunk. Így májustól pályázatot hirdetünk volt EVS önkénteseknek, amelyre fotóval, videóval és szöveggel lehet pályázni. A részletes pályázati felhívás itt található. Június 17-én pedig Salgótarjánban tartunk majd egy délutáni fesztivált az Egyesek Ifjúsági Egyesülettel közösen, ahol a Nógrád megyei fiatalok körében terjesztjük a külföldi önkéntes lehetőségeket.

A fesztivál részeként élő könyvtárral is készülünk, ahol volt és jelenlegi EVS önkénteseinket „kölcsönözhetik ki” az érdeklődők egy rövid beszélgetésre. Az élő könyvtárról Felix Müller, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS önkéntese indított cikksorozatot, amelynek első fejezete itt, a második pedig itt olvasható.[:]

fb-share-icon0
Tweet 20

Comments are closed.