[:hu]Új év, új lendület[:]

[:hu]Felavattuk az ifjúsági irodánkat, meséltünk az ócsai gyerekeknek, beszélgettünk a hajléktalanságról, bálszervezésbe kezdtünk, újraindítottuk korrepetálós programunkat, és még a Petőfi TV egyik adásában is szerepeltünk. Izgalmasan indult a 2016-os év a Budapesti Máltai Fiatalok életében.

Januárban új otthonra találtunk: a Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti központi épülete melletti Rendház egyik helyiségében rendezhettük be ifjúsági irodánkat. Január 30-án, pénteken fotóvetítéssel összekötött irodaavatót tartottunk, ahova meghívtuk volt és jelenlegi önkénteseinket, kollégáinkat, akik nélkül az elmúlt másfél év alatt nem juthattunk volna el odáig, ahol jelenleg tartunk. Mostantól az iroda lesz a helyszíne a közösségi programjainknak: február 10-én, szerdán este TED videókból tartunk vetítést, és ezekről beszélgetünk a különböző programjainkon résztvevő önkéntesekkel.

irodaavató
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Papp Gergő)

Coffee To Go programsorozatunk januári alkalmán a hajléktalanság témája állt a középpontban. A hajléktalan embereket segítő szervezetek képviselői mondták el véleményüket az intézmények szerepéről, a járókelők felelősségéről és a háttérben zajló folyamatokról.  „A Párbeszéd Házában rendelkezésre bocsátott terem zsúfolásig megtelt, főként érdeklődő fiatalokkal, akik közül sokan kérdésekkel, tapasztalataik megosztásával be is kapcsolódtak a beszélgetésbe” – írta a Magyar Kurír a program után megjelent cikkében. A Budapesti Máltai Fiatalok oldalán megjelent cikk itt olvasható, ezen a videón pedig visszanézhető a teljes beszélgetés. A következő alkalomra február 9-én, kedden kerül sor. A téma ezúttal: Krízishelyzetek a családban.

coffee to go_hajlektalansag3
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Horváth Márk)

Az évindító kerekasztal-beszélgetést követő hétvégén máris lehetőség nyílt a gyakorlatban is kipróbálni az önkénteskedést: pénteken és szombaton a Máltai Fiatalok önkéntesei és az újonnan bekapcsolódó fiatalok közül többen is segítettek a Szeretetszolgálat Miklós utcai hajléktalanellátó intézményében tartott ételosztáson. A következő ételosztást február 19-20-ára szervezzük, amire még várjuk az önkéntesek jelentkezését.

etelosztas_maltai_fiatalok

Régi vágya volt több olyan a Máltai Szeretetszolgálathoz és a Máltai Lovagrendhez közeli fiatalnak, hogy az évente megrendezett nemzetközi és hazai mozgássérült táborokon kívül legyenek más, év közben is rendszeresen megvalósuló programok, ahol találkozási lehetőség nyílik a táborok résztvevői számára. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén tavasszal megszervezzük a Máltai Fiatalok Bálját. Az esemény megvalósulásán túl abban is bízunk, hogy a szervezési időszak jó alkalom lesz arra, hogy sérültek és egészségesek, máltai önkéntesek és a rendtagok fiatal hozzátartozói között a kapcsolat szorosabbra fűződjön.

Többek között erről a rendezvényről is beszélgettünk Szabadhegÿ Kristóffal. A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének 2016 januárjában hivatalba lépett új elnöke fontos célként említette, hogy az a közösség, ami a rendtagok közt megvan, a következő generációnál, a gyerekek, unokák és közeli hozzátartozók körében is fennmaradjon. „Először is a lehetőséget kell biztosítani, hogy egy kis iránymutatással a fiatalok be tudjanak kapcsolódni a már futó programokba. Ezen keresztül a máltai szellemiség gyökeret verhet, és onnantól kezdve akár egyéni, akár csoportos szinten már a fiatalság tudja folytatni a programokat vagy új dolgokat létrehozni. Így új értékeket tudnak teremteni” –mondta el Szabadhegÿ Kristóf. A teljes interjú ide kattintva olvasható

Az ócsai lakóparkban tartott foglalkozásainkat ebben a hónapban a magyar mese témája köré építettük fel. Egyik alkalommal kedvenc mesehőseiket rajzolták le a gyerekek, és mutatták be a figurákat jó és rossz tulajdonságaik alapján. Következő héten A rest legényről című animációs film megnézése után különböző koncentrációra és memóriára épülő feladatokat kellett megoldaniuk. A szituációs játékok sem maradhattak el: a közösen megnézett rajzfilmet az eredetitől eltérő befejezéssel adták elő, egy későbbi programon pedig különböző mesékből (Hamupipőke, Hófehérke és a hét törpe, Spongyabob) mutattak be egy-egy jellemző jelenetet. A februári első foglalkozáson meseírási feladatot kaptak. Az elmúlt hónap sikerének és az újonnan debütált meseírók kreativitásának köszönhetően sokszínű és egyedi történetek születtek.

ocsa_mese

A gyerekeket a tanulás oldaláról is szeretnénk megtámogatni. A tavalyi első kör sikere után idén újra meghirdettük korrepetálós programunkat, amelyben fiatal önkéntesek foglalkoznak majd heti rendszerességgel hátrányos helyzetű gyerekekkel, segítve őket tanulási nehézségeik leküzdésében. Február 1-jén tréninget tartottunk az önkéntesek, amelynek elsődleges célja az ismerkedés, a Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Máltai Fiatalok rövid bemutatása volt. A programba bekerült 15 önkéntes egy részletes leírás alapján kiválaszthatta, hogy a családsegítők és a Máltai játszótereken dolgozó kollégáink által ajánlott gyerekek közül kit korrepetálna szívesen. Az önkéntesek azóta felvették a kapcsolatot a szülőkkel, és a napokban az első órákra is sor kerül.

Február 5-én, pénteken a Helping Hands csapatának tartottunk tréninget a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumban. A fiatal önkéntesek minden héten egy Máltai játszótéren tartanak foglalkozást, és osztanak ki szendvicseket vagy meleg ételt a rászoruló gyerekeknek. A mostani találkozó célja az ismerkedésen, a csapatépítésen és a Máltai játszóterek bemutatásán túl új játékok közös megtanulása volt, amit később a gyerekprogramokon is hasznosíthatnak a fiatalok.

helping hands
A képre kattintva galéria nyílik

A tréninget követően az A38 Hajó felé vettük az irányt. A Budapesti Máltai Fiatalok a Petőfi TV péntek esti élő adásában mutatkozhatott be. A hajléktalanellátásba bekapcsolódó fiatal önkéntesekről, a Coffee To Go programunkról, valamint a gyerekfoglalkozásainkról is beszélgettünk. Az interjút a linkre kattintva vagy itt tudjátok megnézni:

Ráadásként pedig elkészült legújabb videónk. Nehézségekről, megoldásra váró problémákról kérdeztük az adományozókat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsony előtti Adni öröm! akciója alkalmából: