[:hu]Végre itt a nyár![:]

[:hu]És meleg az idő. Ez azonban nem jelentett akadályt a Máltai Fiataloknak: a kánikulában ételosztásban segédkeztek, kvízt szerveztek, és kirándulni is elvitték a gyerekeket az ócsai lakóparkból. Önkéntes pszichológus, valamint korrepetálós programunk is nyári szünetre ment, de ősztől folytatása következik.

Esélyt az ételnek! címmel az élelmiszerek pazarlására figyelmeztető akciót szervezett a Magyar Élelmiszerbank, mely számos civil szervezettel – köztük a Máltai Szeretetszolgálattal – közösen ötezer adag ételt főzött olyan nyersanyagokból, amelyek a mindennapok során szemétbe kerülnek. Az ételek egy részét a Szeretetszolgálat Távíró utcai hajléktalan ellátó intézményében szolgálták fel.

5

4

Az akcióról a Máltai Fiatalok lelkes önkéntese, Papp Gergő így számolt be: „Ma kimentem a Magyar Élelmiszerbank által szervezett, Esélyt az Ételnek Napra segíteni dobozolni az elkészült ételt, tenni-venni, pakolni, vagy amire épp szükség volt. Sajnos az előkészületen nem tudtam részt venni, de nem is baj: azt mesélték rengetegen voltak, több önkéntes volt, mint feladat. Ma sokkal kevesebben jöttek el, így örömmel fogadtak még két segítő kezet!” A főzés előkészületeiről itt látható egy videó, az ételosztás részleteiről pedig a Máltai Szeretetszolgálat honlapján olvasható az összefoglaló.

2
Fotó: Papp Gergő

Június első hétvégéjén Ócsán a nagyoknak tartottuk foglalkozást különbözőségek, tolerancia, sokszínűség témában. A gyerekek különböző társadalmi csoportokról és foglalkozásokról oszthatták meg a véleményüket, majd közösen megbeszéltük, mik az előnyei és hátrányai az általánosításoknak. Ezután három kisebb csoportban a fiúkról, lányokról és az idős emberekről gyűjtöttek össze jellemzőket, amiket utána felolvastak.

Az őszi túra sikere után újabb egynapos kirándulást szerveztünk az ócsai gyerekeknek június 14-ére. Ezúttal az önkéntes kísérőkkel és a tizenkét lelkes jelentkezővel az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Madárvárta Egyesületbe látogattunk el. Egyik önkéntesünk részletesen beszámolt a programról: a cikk itt olvasható.

madarvarta1

madarvarta2

Ezzel a kirándulással zártuk le a rendszeres ócsai foglalkozásokat, amiket szeptembertől indítunk majd újra. A programok nyáron sem maradnak el, csak átalakulnak: júliusban ötnapos esztergomi tábort szervezünk a lakóparkban élő gyerekeknek, augusztusban pedig újabb egynapos kirándulást tervezünk.

Lezáró megbeszéléssel ért véget erre a félévre önkéntes pszichológus programunk, amelyről korábbi cikkeinket ide kattintva olvashatjátok. Korrepetálós programunk is nyári szünetre ment, de előtte még megkérdeztük a szervezőket és önkénteseket, hogy értékelik az elmúlt pár hónapot. A tervek szerint a Máltai Fiatalok mindkét programja ősszel folytatódik.

A közösségi eseményekkel is hasonló a helyzet. A havonta jelentkező társasjátékos és kvízes alkalmakat ősszel folytatjuk, addig pedig szabadtéri kötetlenebb önkéntes találkozókat szervezünk. Június közepén még tartottunk egy kvízt a Rákóczi úti irodában: ezzel zárult az idei szezon.

Ha már csapatépítésnél tartunk. „A közösség, az alkotóerő vagy egy izgalmas feladat lehet a titka a jól működő önkéntességnek” – mondta el Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke interjúnkban, ahol sok más téma mellett a hőskorszakok, a hétköznapi hősök és az életveszélyes hősködés is szóba került.

Budapest volt a házigazdája a Vision 2050 által kezdeményezett nemzetközi eseménynek június utolsó hétvégéjén. A Vision 2050 a Máltai Lovagrend fiatal tagjainak és önkénteseinek határokon átívelő közössége. Céljuk, hogy szakmai és anyagi támogatást nyújtanak a fiatalok munkájához a Renden belül, segítsék a helyi és nemzetközi Máltai szervezetek tevékenységét, és rendszeres találkozók során tapasztalatot cseréljenek. A platformot 2013-ban hozta létre Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere. A budapesti nemzetközi konferencián a résztvevők lefektették a Közép-Kelet Európai Máltai Ifjúsági Hálózat, a Vision 2050 és a többi jelenlevő ifjúsági képviselő közt létrejövő együttműködés alapjait. A Közép-Kelet Európai Máltai Ifjúsági Hálózat a hivatalos program kiegészítéseként lehetőséget kapott a szűk körű találkozókra, és a következő lépések átbeszélésére. A programon a Máltai Fiatalok több önkéntese is részt vett. Írásos, képes beszámolónk itt olvasható.

vision2050_8[:en][:]

Comments are closed.