Adj tudást ajándékba Budapesten!

Sok a gyerek és kevés a tanár, pedig mindenkinek jár a figyelem. Egy kis plusz segítséggel megelőzhető a lemaradás. Mi elmagyarázzuk, lesz rá idő, nem kell, hogy elsőre menjen. Már három VIII. kerületi iskolában döntöttek úgy, hogy együttműködnek velünk: itt önkénteseink heti rendszerességgel segítenek a rászoruló gyermekeknek a tanulásban. Célunk a gyerekek tanulmányi eredményének javítása, a tanulás megszerettetése, és ezáltal a továbbtanulási esélyek növelése.

Három éve indítottuk el első korrepetáló programunkat az ócsai szociális lakóparkban. A tapasztalatok és a sikerek után úgy döntöttünk, hogy megnézzük, hogy lehet átültetni a programot Budapestre. 2018 októberében, vagyis pontosan másfél éve indult első Budapesti Korrepetáló Programunk a VIII. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskolában. A programban közel 40 gyerkőc vett részt. A tanév második félévében új iskola csatlakozott programunkhoz: önkénteseink a Deák Diák Általános Iskolában is sikeresen korrepetáltak, a két intézményben több mint 60 lelkes tanonccal. Az új tanév nemcsak a régi partneriskoláinkat hozta magával, hanem egy újat is: a korrepetálást 2019 szeptemberétől a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában is elindítottuk. Mindhárom iskolában sikeresen vettük az első félévet, így jöhet második is!

A programban az önkéntesek fél éven keresztül (2020. február közepétől 2020. május végéig/június elejéig) tanulnak együtt egyénileg vagy kisebb csoportokban a gyerekekkel.
Arra kérünk, hogy a jelentkezés során jelezd, ha valamilyen tanulási formát (csoportos/egyéni) preferálnál a korrepetálásod alatt. Ezt megpróbáljuk a beosztásnál szem előtt tartani.

Téged keresünk, ha:
– Tennél azért, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is továbbtanulási lehetőséghez jussanak
– Kitartó, lelkes és motivált vagy, ha valamibe belekezdesz, akkor azt végig is viszed
– Vállalod a heti egyszeri rendszeres korrepetálást egy hétköznap koradélutáni időpontban (13:30-as, 14 órás vagy 14:30-as kezdéssel)
– 14 és 35 év közötti vagy (iskolai közösségi szolgálatosok, egyetemisták és fiatal pályakezdők jelentkezését is várjuk)
– Előnyt jelenthet (de nem feltétel), ha van tapasztalatod tanítás, oktatás területén

Amit a program Neked adhat:
– Valódi, értékes, maradandó segítséget nyújthatsz
– Egy hasonló értékeket valló és segíteni kész fiatalokból álló közösséghez tartozhatsz
– Tapasztalatot szerezhetsz a korrepetálás és tanítás területén
– Felkészítő tréningen vehetsz részt, ahol többet tudhatsz meg az önkénteskedés kereteiről és a tanításról
– Folyamatos háttértámogatást kaphatsz a program önkéntes koordinátoraitól
– Megtapasztalhatod, hogy milyen az, amikor hatással vagy valakire, és ezért hálát és szeretetet kapsz cserébe
Plusz: Középiskolásoknak le tudunk igazolni az iskolai közösségi szolgálatból órákat.
Amennyiben tanárszakos hallgató vagy, a közösségi gyakorlatodat is le tudjuk igazolni a program teljesítését követően 🙂

Amit vállalnod kell:
– Február 17-től hetente egyszer (rendszeresített időpontban), egyórás tanulást általános iskolás gyerekekkel a budapesti Molnár Ferenc Általános Iskolában (1085 Budapest, Somogyi Béla utca 9-15. – a Blaha Lujza tér közelében), a Deák Diák Általános Iskolában (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 4.), vagy a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában (1089 Budapest, Vajda Péter utca 25-31.).
– Részvételt egy felkészítő tréningen Budapesten
A tréningek időpontjai: február 11. kedd, 18:00-19:30 vagy február 12. szerda, 18:30-20:00
A tréning helyszínét a jelentkezést követően e-mailben fogjuk elküldeni.
– A részvételt a program során egy esetmegbeszélőn, ahol tapasztalatot cserélünk az elmúlt időszakról, megbeszéljük a felmerülő kérdéseket és problémákat

Hogyan jelentkezz?
Töltsd ki az itt található jelentkezési lapot, olvass el minden információt!
Jelentkezési határidő: február 7. péntek, 23:59
Programkezdés: február 17-én, hétfőn kezdődik

Melyik sulit válasszam? – merülhet fel benned a kérdés. Egy kis segítséget szeretnénk adni, így mindegyik intézményről összegyűjtöttük az eddigi tapasztalatokat. Kérlek, ezt olvasd figyelmesen végig és ez alapján válassz max. 2 iskolát.
1. Deák Diák Általános Iskola: A suliban szuper és nagyon támogató a légkör, a gyerkőcöket minimálisan hajkurászni kell, de általában pontosan érkeznek, rendszereresen járnak és szeretik a programot. Azoknak ajánlom, akik szeretik a nyüzsgő légkört és nyitottak a spontánul érkező helyzetekre.
2. Vajda Péter Általános Iskola: A Vajdában barátságos és segítőkész légkör várja az önkénteseket. Itt olyan gyerekeket kell korrepetálni, akik már a legkisebb segítségért is hálásak. Téged vár a suli, ha szereted a rendszerességet, és nem jelent gondolt a belvárostól kicsit kijjebb utaznod.
3. Molnár Ferenc Általános Iskola: Itt garantáltan nem fogsz unatkozni, hiszen itt csak kiscsoportos (4-5 fő) korrepetáláson vesznek részt a gyerkőcök. Róluk azt lehet tudni, hogy nagyon elevenek, ezért előfordul, hogy fegyelmezni kell őket – ám kis figyelemmel és egymás megismerése után csodákat lehet elérni velük. Ha nem áll tőled távol a magabiztos fellépés és a kiscsoportos oktatás, ide jelentkezz!

A jelentkezést követően, a jelentkezési határidő lejárta után felvesszük Veled a kapcsolatot, és tájékoztatunk a további részletekről.
Ha egyik időpont sem felelne meg, kérlek jelezd az ennél a kérdésnél lévő „Egyéb” mezőben. Egyéni egyeztetéssel valószínűleg lesznek rugalmas időpontok is (pl. délelőttök). Amennyiben a program felkeltette az érdeklődésedet, de nem tudsz heti rendszerességgel járni, jelentkezz Helyettesítőnek!
Ha van olyan gyerkőc, akivel szívesen folytatnád a munkát, azt is az „Egyéb” mezőben jelezd, ha tudod, az idősávot is megadhatod.

Kérdéseitekkel keressetek minket bátran:
budapestikorrepetalas@menetszelegyesulet.hu