Mert főzni (is) tudunk

Jótékonysági főzés, sütivásár, élő könyvtár, adománygyűjtés és csapatépítés. Augusztus második hétvégéjén mi főztünk a Szimpla Kert háztáji piacán: a látogatók egy ebéd megvásárlásával egy gyerek részvételét támogatták korrepetáló programunkon. Most megmutatjuk, mi történt azon a bizonyos nyári vasárnapon. Közös Lábos képregényünk következik.

A Szimpla Kert őstermelői piacán minden vasárnap egy civil szervezet kap lehetőséget, hogy megvendégelje a piacozókat, ebédet főzzön, és cserében adományokat gyűjtsön. Augusztusban a Menetszél Egyesületre került a sor. Hosszas tervezés, hirdetés és előkészület után augusztus 11-én lelkes alapító tagjainkkal, önkénteseinkkel megérkeztünk a tett színhelyére.

A piac 9-kor nyitott, de mi már egy órával előbb ott voltunk, hogy előkészítsük a terepet. Sok külföldi fordul meg a piacon (mint kiderült, a Sziget Fesztivál ideje alatt még inkább), ezért minden üzenetünket és feliratunkat angolul is kiírtuk.


Fotó: Tasnádi Dóra

Közben megérkeztek az árusok és a vásárlók a piacra, mi pedig a háttérben el is kezdtük a főzés előkészítését.


Fotó: Simay Dóra

A lecsós csapat hagymát, paprikát, paradicsomot vágott, a nyári zöldséges tésztát előkészítők pedig cukkinivel, padlizsánnal, fokhagymával kezdték az előkészületeket.


Fotó: Tasnádi Dóra

Közben a falról az ócsai gyerekek néztek vissza ránk, úgyhogy egy percig sem volt kérdés, miért vagyunk itt.

Fotó: Simay Dóra

A divat még főzés közben is fontos: van, aki nagyon felkészült, és saját kötényét is elhozta.


Fotó: Tasnádi Dóra

Felülnézet: a lecsó hozzávalói már készen.

Fotó: Simay Dóra

A paradicsom és paprika már csak arra vár, hogy a hatalmas fazekakba kerüljön.

Fotó: Simay Dóra

Minden hozzávalót felvágtunk, nagy az öröm.

Fotó: Simay Dóra

Házi készítésű sütiket is hoztunk magunkkal, hogy az ebéd előtt se maradjanak éhen a piacozók.

Fotó: Tasnádi Dóra

A sütivásár mellett élő könyvtár is várta az érdeklődőket, ahol önkéntesek osztották meg élményeiket.

Fotó: Simay Dóra

A Menetszél önkéntesei és programkoordinátorai mellett az élő könyvtáron vendégeink is voltak: Takács Panka, az Útilapu Hálózat elnöke a külföldi önkénteskedésről, Claudia Scapatti, Magyarországon élő olasz önkéntes pedig az EVS/ESC programról mesélt.


Fotó: Simay Dóra

Eközben a hagyma már a lábosban, kezdődhet a lecsófőzés!


Fotó: Simay Dóra

Hozzáadtuk a paprikát, főszakácsunk felügyeli a folyamatokat. Közben az egész piacon terjeng a lecsó illata, és a látogatók már nagyon várják, hogy elkészüljön az ebéd.

Fotó: Simay Dóra

Nemsokára jöhet a kolbász is a lecsóba, utolsó simításként.

Fotó: Simay Dóra

A másik lábosban a vegetáriánusoknak készül a nyári zöldséges tészta. Éppen 5 kiló tészta landol a forró vízben.

Fotó: Simay Dóra

Friss fűszernövények kerülnek a tésztához.

Fotó: Simay Dóra

A cukkini és a padlizsán mellett pedig parmezánsajt is ízesíti a tésztát.

Fotó: Simay Dóra

A lecsó elkészült!

Fotó: Simay Dóra

Megterítettünk, készen állunk, jöhetnek a vendégek!

Fotó: Simay Dóra

Minden tál étel mellé egy oktatással kapcsolatos idézet és egy menetszeles köszönőkártya jár.

Fotó: Simay Dóra

A főételek mellett a sütik ebédidőben is nagy népszerűségnek örvendnek.


Fotó: Simay Dóra

Fogynak az ételek, közben az érdeklődőknek mesélünk az egyesületünkről. De olyan ausztrál vendégünk is van, aki a programjaink mellett a lecsó receptjére is kíváncsi.

Fotó: Simay Dóra

Ebédidőben is sokan érkeznek a piacra, és szuper a hangulat az asztalunk környékén.

Fotó: Simay Dóra

Kettőkor zár a piac, a rendrakás, mosogatás után pedig elkészül az elmaradhatatlan csoportkép is.

Fotó: Simay Dóra

A Közös Lábos eredménye számokban: 12 lelkes önkéntes, 5 különböző süti, 2 féle főétel és 115.200 Ft beérkezett adomány.

Az esemény több szempontból is nagy siker volt: összegyűjtöttünk annyi adományt, amivel biztosítani tudjuk a következő féléves korrepetáló programjaink költségét, másrészt a közös főzés szuper csapatépítő programnak bizonyult!

Comments are closed.