Jótékonysági főzés, sütivásár, élő könyvtár, adománygyűjtés és csapatépítés. Augusztus második hétvégéjén mi főztünk a Szimpla Kert háztáji piacán: a látogatók egy ebéd megvásárlásával egy gyerek részvételét támogatták korrepetáló programunkon. Most megmutatjuk, mi történt azon a bizonyos nyári vasárnapon. Közös Lábos képregényünk következik.
A Szimpla Kert őstermelői piacán minden vasárnap egy civil szervezet kap lehetőséget, hogy megvendégelje a piacozókat, ebédet főzzön, és cserében adományokat gyűjtsön. Augusztusban a Menetszél Egyesületre került a sor. Hosszas tervezés, hirdetés és előkészület után augusztus 11-én lelkes alapító tagjainkkal, önkénteseinkkel megérkeztünk a tett színhelyére.
A piac 9-kor nyitott, de mi már egy órával előbb ott voltunk, hogy előkészítsük a terepet. Sok külföldi fordul meg a piacon (mint kiderült, a Sziget Fesztivál ideje alatt még inkább), ezért minden üzenetünket és feliratunkat angolul is kiírtuk.
Fotó: Tasnádi Dóra
Közben megérkeztek az árusok és a vásárlók a piacra, mi pedig a háttérben el is kezdtük a főzés előkészítését.
Fotó: Simay Dóra
A lecsós csapat hagymát, paprikát, paradicsomot vágott, a nyári zöldséges tésztát előkészítők pedig cukkinivel, padlizsánnal, fokhagymával kezdték az előkészületeket.
Fotó: Tasnádi Dóra
Közben a falról az ócsai gyerekek néztek vissza ránk, úgyhogy egy percig sem volt kérdés, miért vagyunk itt.
Fotó: Simay Dóra
A divat még főzés közben is fontos: van, aki nagyon felkészült, és saját kötényét is elhozta.
Fotó: Tasnádi Dóra
Felülnézet: a lecsó hozzávalói már készen.
Fotó: Simay Dóra
A paradicsom és paprika már csak arra vár, hogy a hatalmas fazekakba kerüljön.
Fotó: Simay Dóra
Minden hozzávalót felvágtunk, nagy az öröm.
Fotó: Simay Dóra
Házi készítésű sütiket is hoztunk magunkkal, hogy az ebéd előtt se maradjanak éhen a piacozók.
Fotó: Tasnádi Dóra
A sütivásár mellett élő könyvtár is várta az érdeklődőket, ahol önkéntesek osztották meg élményeiket.
Fotó: Simay Dóra
A Menetszél önkéntesei és programkoordinátorai mellett az élő könyvtáron vendégeink is voltak: Takács Panka, az Útilapu Hálózat elnöke a külföldi önkénteskedésről, Claudia Scapatti, Magyarországon élő olasz önkéntes pedig az EVS/ESC programról mesélt.
Fotó: Simay Dóra
Eközben a hagyma már a lábosban, kezdődhet a lecsófőzés!
Fotó: Simay Dóra
Hozzáadtuk a paprikát, főszakácsunk felügyeli a folyamatokat. Közben az egész piacon terjeng a lecsó illata, és a látogatók már nagyon várják, hogy elkészüljön az ebéd.
Fotó: Simay Dóra
Nemsokára jöhet a kolbász is a lecsóba, utolsó simításként.
Fotó: Simay Dóra
A másik lábosban a vegetáriánusoknak készül a nyári zöldséges tészta. Éppen 5 kiló tészta landol a forró vízben.
Fotó: Simay Dóra
Friss fűszernövények kerülnek a tésztához.
Fotó: Simay Dóra
A cukkini és a padlizsán mellett pedig parmezánsajt is ízesíti a tésztát.
Fotó: Simay Dóra
A lecsó elkészült!
Fotó: Simay Dóra
Megterítettünk, készen állunk, jöhetnek a vendégek!
Fotó: Simay Dóra
Minden tál étel mellé egy oktatással kapcsolatos idézet és egy menetszeles köszönőkártya jár.
Fotó: Simay Dóra
A főételek mellett a sütik ebédidőben is nagy népszerűségnek örvendnek.
Fotó: Simay Dóra
Fogynak az ételek, közben az érdeklődőknek mesélünk az egyesületünkről. De olyan ausztrál vendégünk is van, aki a programjaink mellett a lecsó receptjére is kíváncsi.
Fotó: Simay Dóra
Ebédidőben is sokan érkeznek a piacra, és szuper a hangulat az asztalunk környékén.
Fotó: Simay Dóra
Kettőkor zár a piac, a rendrakás, mosogatás után pedig elkészül az elmaradhatatlan csoportkép is.
Fotó: Simay Dóra
A Közös Lábos eredménye számokban: 12 lelkes önkéntes, 5 különböző süti, 2 féle főétel és 115.200 Ft beérkezett adomány.
Az esemény több szempontból is nagy siker volt: összegyűjtöttünk annyi adományt, amivel biztosítani tudjuk a következő féléves korrepetáló programjaink költségét, másrészt a közös főzés szuper csapatépítő programnak bizonyult!