[:hu]Akik soha nem adják fel[:en]Never Give Up: Band of Disabled People[:]

[:hu]Jobb velünk a világ jótékonysági koncertjeiken 30 ezer ember hallgatta őket, érzékenyítő előadásaikkal bejárják a világot. A sérült tagokból álló Nemadomfel együttes szeptemberben Németországban turnézott.

A Máltai Fiatalok oldalán fontosnak tartjuk bemutatni a Szeretetszolgálat értékrendjéhez hasonló kezdeményezéseket. A Nem Adom Fel Alapítvány novemberben elindította az első fogyatékkal élők által alapított kávézót Budapesten, de ők hozták létre még évekkel ezelőtt a Nemadomfel együttest is. Korábban már írtunk a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekből álló rockzenekaráról, az Underdogról. Most következzen egy másik együttes, amelynek tagjai fogyatékkal élők.

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

Elindul a zene, érkeznek a tevék a színpadra: elöl a segítők, mögöttük a kerekes székes szereplők – begurul a tevekaraván. Változik a szín: később cowboyokként és cowgirlökként láthatjuk az önkéntes és a sérült fellépőket, ahogy az örök klasszikus Catnajo-t adják elő. A Nemadomfel együttes próbáján jártunk a Jurányi Házban.

A nem adom fel mentalitás hátterében

A magyarországi premiert követően az együttes több németországi iskolát és helyszínt járt végig a Never Give Up Show-val. Korábban koncerteztek már Pekingben és Svájcban is, idén májusban pedig Erdélyben turnéztak. A zenekar tagjainak fejéből pattant ki az ötlet, hogy korábbi külföldi fellépéseik után itt az ideje újra a határokon túl is bemutatni, mire képesek együtt.

„A Nemadomfel Együttes egy integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A csapat rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával dolgozik, mely lehetővé teszi, hogy bármilyen színpadon, sztárelőadók mellett is bátran megállja a helyét. Repertoárunkban saját szerzemények és ismert, klasszikus slágerek is megtalálhatók” – így szól önmeghatározásuk Facebook oldalukon.

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

És hogy miben különleges a mostani előadás? „Az eddigi koncerteken az együttes volt a középpontban, néha táncosokkal kiegészülve. Most egy színdarab jellegű világot építettünk fel, és a sérülteket még jobban bevontuk a produkció mozgásos részébe is” – meséli Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, aki gyermekbénulás következtében lett kerekes székes, és a szereplés mellett évek óta az együttes kommunikátori feladatait is betölti. „Mindegyik tánc a dalra épül: a Catnajoban cowboyokként jelenünk meg, a Tevekaravánban a különleges tevéinkkel. Az egyik célunk, hogy ne csak hangban, hanem képen is közvetítsük mondanivalónkat.”

Az együttes hátterében álló Nem Adom Fel Alapítvány célja a társadalom hátrányos helyzetű csoportjainak, tagjainak támogatása, elősegítve helyzetük javulását, társadalmi integrációjukat. Igyekeznek támogatni az embereket abban, hogy saját erejüket, tehetségüket felhasználva programjaik aktív közreműködői, sőt létrehozói legyenek. Mottójuk szerint ugyanis „mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen.” Ezt a mondatot a társadalom széles rétegeire vonatkoztatják: fogyatékos emberekre ugyanúgy, mint szegénységben élő roma gyerekekre, vagy éppen olyanokra, akiknek „mindene megvan”.

Külön utakon az esélyegyenlőségért

A szervezet sokszínű tevékenységével járul hozzá céljai megvalósításához. Munkahelyteremtő programjuk keretében a fogyatékkal élők lehetőséget kapnak a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, valamint a közreműködésükkel valósulnak meg az Alapítvány programjai. Sérültek segítettek a Papp László Sportarénában tartott Jobb Velünk a Világ! koncertek megszervezésében is. 2008 és 2011 közt több mint 25 millió forintot gyűjtöttek össze különböző jótékonysági célokra. A rendezvények bevételéből hozták létre a Nemadomfel Házakat mélyszegénységben élő, 5-10 éves roma gyerekek számára.

Programjaik egyik célja az érzékenyítés, másrészt fontos, hogy a közönség megismerje a sérült embereket. „Bizonyos szituációkat másképpen élünk meg, az életünk egy részét máshogy szervezzük, mint az átlagember. De nem kell tőlünk félni, ugyanolyanok vagyunk, mint mások” – mondja Szabolcs. „Az előadások után gyakran jönnek oda hozzánk az emberek megköszönni, amit adtunk nekik, és elmondani, hogy átértékelődött a felfogásuk. Olyan is volt, aki egy előadást követően kezdte el támogatni az alapítványt, mert nagyon fontos volt neki az üzenetünk, és úgy érezte, hogy ezzel hozzá tud tenni a mi életünkhöz és a sajátjához is.”

Hasonló megfontolásból, az Alapítvány felkérésére érkezett Magyarországra 2013-ban a végtagok nélkül született Nick Vujicic, aki világszerte ismert érzékenyítő előadásairól. „Nickkel Szerbiában találkoztam először személyesen, egy előadása után éjjel fél egykor sikerült beszélnünk. Kaptam két percet, hogy elmondjam, mit szeretnénk. Megszólítani valakit tolmácson keresztül úgy, hogy tudod, hogy ezen múlik, hogy elfogadja-e a meghívásunkat nem kis kihívás” – mesélte Papp Szabolcs a meghívás körülményeiről.

Nick Vujicic Debrecenben (Fotó: Derencsényi István)

„Persze a két percből végül húsz lett. Arra hegyeztem ki a mondanivalómat, hogy mi is azt szeretnénk átadni az embereknek, amit ő közvetít: hogy nem szabad feladni. A beszélgetés, úgy tűnik, meggyőzte őt.” Nick végül több helyszínen: Budapesten, Pécsett és Debrecenben tartott nagysikerű előadásokat.

Indul a show!

A Nem Adom Fel Alapítvány minden évben rendez integrált táborokat, ahol fogyatékkal élő és roma fiatalok együtt töltik el szabadidejüket, közösen szerveznek nekik programokat. Ebben a táborban kezdték el idén nyáron próbálni az ősszel bemutatásra kerülő Never Give Up Show-t. A tábor után Budapesten folytatódtak a próbák.

„Ki kellett találnunk, mi legyen a dalok sorrendje, hogy lehet jól felépíteni a show ívét úgy, hogy látványos is legyen a darab. Nem lehet egymás után sok lassú dal, mert akkor unalmassá válhat az előadás” – mesélte Szabolcs az előadás szerkezetéről. „Azt is figyelembe vettük, hogy minél jobban be tudjuk vonni a sérülteket. Fontos volt, hogy senki ne érezze kirekesztve magát csak azért, mert az adott dal éppen nem az ő karakteréhez passzol.”

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

Mindenki lehetőséget kap a csoportos fellépésre, a színpadra kísért sérültek pedig szólójukban mutathatják be tehetségüket. Néha kisebb kavarodás alakul ki, mikor, honnan érkezzen a színpadra, de az előadásra fokozatosan minden összeáll. És eljön a finálé ideje: mindenki a színpadon, szól az ének és a tánc. Az egyik lányt Szabolcs táncoltatja: sokan megirigyelnék a ritmust, a pörgést és a lelkesedést, ami a színpadról sugárzik.

Mindenkinek meg kell küzdenie valamivel

Hogy miért tartják fontosnak, hogy Magyarországon kívül is fellépjenek? „Szeretnénk a külföldieknek is közvetíteni, mit jelent számunkra a »nem adom fel« üzenet. Bemutatni hogyan lehet sérültekkel együtt táncolni, és hogy a fogyatékkal élők is tudnak teljes értékű életet élni” – mondja Szabolcs. „Sérültek és nem sérültek ugyanúgy tudunk együtt dolgozni és szórakozni. A tánc és a zene azt hiszem, hogy az egyik legjobb eszköz erre. Mindannyian jobban érezzük magunkat, ahogy megszólal a zene.”

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője (Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal)

Arra a kérdésre, hogy milyen különbséget fedez fel abban, ahogy az utcán és a színpadon néznek rá az emberek, Szabolcs a következő választ adja: „Elsősorban belőled indul ki, hogy milyen reakciót váltasz ki az emberekből. Minden azon múlik, hogy te hogy fogadod el a saját életedet, és ettől függ, hogy ki hogy lát téged. Azok, akiknek nincs tapasztalatuk a sérültekkel kapcsolatban, bizonytalanok vagy furcsán néznek rád, de a kisugárzásoddal tudsz hatni az emberekre.”

És honnan meríti az Alapítvány kerekes székes szóvivője az energiát? „Mélyen hiszek abban, hogy a Jóisten mindenkit szeret, és senkit sem véletlenül teremtett. Viszont te magad kell, hogy megküzdj azzal az élethelyzettel, amiben élsz. Neked kell eldönteni, melyik úton jársz, és merre szeretnél menni. Ez pedig független attól, hogy valaki milyen származású, milyen sérüléssel született vagy milyen anyagi helyzetben van. Mindenkinek valamivel meg kell küzdenie. Az a kérdés, hogy meg akar-e küzdeni, meg tud-e küzdeni, és akar-e boldog lenni. Ehhez viszont nagyon nagy erő kell és az, hogy ne adja fel.”

Szakszon Réka / Kultúrpart

[:en]Travelling around the world with their concerts and lectures the Hungarian band of disabled people had the chance to organize a tour in Germany during September.

Introducing projects which are based on similar values to the Charity Service is also an important aim of the Malteser Youth webpage. The Never Give Up Foundation (Nem Adom Fel Alapítvány) has just started the first café in Budapest which is run by disabled people, and they were also the ones who stood behind the Never Give Up Band from the very beginning.

Photo: Nemadomfel Facebook

The music has already started, the volunteers are pushing the performers in wheelchairs on the stage – the camels arrived. Suddenly a change in the scene: we can already see cowboys and cowgirls performing the evergreen hit Catnajo. We are at the Budapest rehearsal of the Never Give Up Band.

Behind the “never give up” mentality

Following the Hungarian premier in September, the band visited several schools and locations in Germany with their new performance called the Never Give Up Show. Earlier, they gave concerts in Beijing and Switzerland, and this May they went on a tour to Transylvania, Romania. Therefore, the members of the band came up with the idea that they should cross the borders again, and show what they are capable of.

Photo: Nemadomfel Facebook

“The Never Give Up Band (Nemadomfel Együttes) is an integrated group, where the members are either volunteers or mentally, physically disabled or visually impaired people. The band is working with experienced musicians and professional sound and light technique. We play the combination of our own songs and well-known hits” – this is how they describe themselves on their Facebook page.

And why is their latest performance special? “At our previous concerts the band was in the center. This time we decided to perform a theatre play, and we integrated the disabled people in the movement part of the production as well” – tells the speaker of Never Give Up Foundation (Nem Adom Fel Alapítvány), Szabolcs Papp who started using a wheelchair after he was diagnosed with infantile paralysis (poliomyelitis). Right now he is not only performing on the stage, but he is also responsible for some of the communication tasks of the band. “All the dances are built upon the songs: in Catnajo we appear as cowboys, in Camel caravan we have our special camels. Besides the sound we would like to transfer our message visually as well.”

Photo: Nemadomfel Facebook

The Never Give Up Foundation also aims to help various disadvantaged groups and members of society, in order to foster their integration and the improvement in their situation. They are trying to support people so that they can use their own power and talent to be active participants or even organizers of the programs of the foundation.

Based on their motto “everyone is rich enough to help others.” With this sentence they refer to the whole society: disabled people, Romani children living in poverty, but also the ones who “have everything they need”.

Different roads towards equality

The organisation runs various activities. They integrate disabled people to the work market, and also they organise the programs of the Foundation with their help. Between 2008 and 2011 they collected more than 25 million forint (80,000 euro) with their concerts, which they donated for various charity aims.

Nick Vujicic, the internationally famous Australian motivational speaker, who was born without limbs arrived to Hungary for the invitation of the Never Give Up Foundation. “I met Nick the first time in Serbia. We could talk at midnight after one of his lectures. I had two minutes to convince him to come to Hungary. It was a big challenge to talk to him knowing that everything depends on what I’m saying” – shares the speaker about the circumstances of the invitation.

Nick Vujicic in Debrecen (Photo: István Derencsényi)

“Obviously the two minutes turned out to be twenty in the end. In my speech I was concentrating on the fact that we also want to share the same message with people as him: that they should never give up. The arguments seemed to have convinced him.” Afterwards Nick gave several successful lectures in Hungary.

The show must go on

Never Give Up Foundation is organizing integrated camps every year, where disabled and Romani young people spend their time together. They started to plan the Never Give Up Show at the camp this year, and the rehearsals followed later on at Budapest.

Photo: Nemadomfel Facebook

Everyone gets the chance to perform with the group, and the disabled people also had the opportunity to show their talent in their solo performances. When the time is there for the final scene, all of them come to the stage, so that they can sing together. Szabolcs is dancing with one of the volunteers: lots of people could envy them for their enthusiasm, the way how they are rolling on the stage and following the rhythm.

All of us have to fight with something

“Disabled and not disabled people – we can work and have fun together. I think dancing and music are the best tools to transfer the message to people that they should never give up. We all feel ourselves better if the music is on” – says Szabolcs.

“We organize some parts of our life differently than people in general. Still, no one has to be afraid of us, we are just the same as others” – he adds.

Szabolcs Papp (Photo: Nemadomfel Facebook)

For the question if he can feel the difference between how people are looking at him on the streets or on the stage, Szabolcs comes up with a wise answer: “The feeling you evoke in people depends on the way how you think about yourself. The ones who don’t have experience with disabled people might look at you in a strange way, but with your aura you can change their attitude easily.”

And where does he get all this energy from? “I strongly believe that God created everyone for a reason. You have to cope with your own situation, regardless where you are from, what injuries you were born with or which financial status you are at. All of us have to fight with something. The question is whether we want to fight. For that we need power and we should never give up.“

Reka Szakszon / ROOSTERGNN