[:hu]Ez történt velünk 2016-ban[:]

[:hu]Táborozás, korcsolyázás, színházlátogatás, beszélgetések és játék minden mennyiségben. A 2016-os év sok sikert és örömöt hozott a Budapesti Máltai Fiatalok életébe. Itt az idő, hogy kicsit nosztalgiázzunk, visszatekintsünk, és utána újult erővel vághassunk bele 2017-be.

Január

Január végén új otthonra találtunk: felavattuk az ifjúsági irodánkat a Bem rakparton található Rendház épületében, ahol azóta már sok hozzánk jelentkező önkéntessel interjúztunk, számtalan önkéntes megbeszélést tartottunk, sok fiatalt láttunk vendégül a közösségi programjainkon, és év végére a nagyméretű fotók is felkerültek a fehér falakra, otthonosabbá téve a környezetünket.

Fotó: Papp Gergő (A képre kattintva galéria nyílik)

A téli krízisidőszakban Coffee To Go programsorozatunk ötödik előadásán a hajléktalanságról beszélgettünk.

Fotó: Horváth Márk (A képre kattintva galéria nyílik)

Február

Februárban részt vettünk a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarán tartott ételosztáson.

Fotó: Zsíros Tamás (A képre kattintva galéria nyílik)

A februári Coffee To Go kerekasztal beszélgetésen a családi krízishelyzetek kerültek a középpontba.

Fotó: Horváth Márk (A képre kattintva galéria nyílik)

Coffee To Go programsorozatunk migráció és gyermekszegénység témájához kapcsolódva februárban önkénteseinkkel segítettünk a Baptista Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonában rendezett farsangi ünnepségen.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

A közös jövőkép meghatározása volt az egyik kiemelt célja a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat pozsonyi találkozójának. Öt munkacsoport közreműködésével indult el a munka, valamint új tervek és jövőbeli projektek szerveződnek a kilenc résztvevő ország közt.

Fotó: Eitvydas Bingelis

Március

Márciustól kezdve már két Máltai játszótéren futott párhuzamosan Jót (t)enni jó programsorozatunk. A Helping Hands csapat fiatal önkéntesei egész évben lelkesen szervezték a hétvégi gyerekprogramokat.

Farsang a játszótéren (Fotó: Babus Csaba)

Coffee To Go sorozatunkban márciusban a cigány emberek helyzetéről és lehetőségeiről beszélgettünk.

Fotó: Bánlaki Szabolcs (A képre kattintva galéria nyílik)

Márciusban egynapos kirándulásra vittünk el 18 gyereket az ócsai lakóparkból. A Visegrádi hegységben tartott túrán a Kőhegyi menedékházat vettük célba, onnan átsétáltunk a közeli Petőfi kilátóhoz.

Fotó: Papp Gergő (A képre kattintva galéria nyílik)

Április

Krízishelyzetek a családban témánkhoz kapcsolódva áprilisban a zuglói Családok Átmeneti Otthonában tartottunk akadályversenyt az ott élő gyerekeknek.

Fotó: Gősi Lilla (A képre kattintva galéria nyílik)

Coffee To Go programsorozatunk utolsó alkalma a Közel hozzuk őket – a fogyatékkal élő emberekről címet kapta.

Fotó: Simay Dóra (A képre kattintva galéria nyílik)

A beszélgetéshez kapcsolódó önkéntes akció keretében másnap ellátogattunk a Máltai Szeretetszolgálat pátyi kerámiaműhelyébe, ahol megváltozott munkaképességű munkavállalók segítségével készülnek a sokszínű bögrék, edények, virágok.

Fotó: Pintér Gabriella (A képre kattintva galéria nyílik)

Utolsó Coffee To Go-hoz kapcsolódó önkéntes akciónk keretében április közepén a monori cigánytelepen jártunk. Japán fociztunk, ping-pongoztunk a gyerekekkel a tanoda udvarán, de a legnagyobb kedvenc a bújócska-fogócska alternatív verziója volt.

Fotó: Csernai Dorottya (A képre kattintva galéria nyílik)

Május

Május elején a Budapesti Máltai Fiatalokkal rövid időre csatlakoztunk a Creative Reno nemzetközi workcamphez, és az Egyesek Ifjúsági Egyesület meghívására részt vettünk a Hollókőn található Kreatív Tér tavaszi megújulásban.

Creative Reno workcamp (Fotó: Egyesek Ifjúsági Egyesület)

A Rajk László Szakkollégiumban tartott Társadalmi kezdeményezések piacán is kint jártunk, ahol bemutathattuk tevékenységünket a fiataloknak.

Fotó: Rajk László Szakkollégium

Az év legtöbb embert megszólító programja a május 21-én Kicsit több játék címmel tartott családi napunk volt a Decathlon Görzenál Sport és Szabadidőparkban. A rendezvényen közel 800-an vettek részt, és 60 önkéntes segített a különböző helyszíneken.

A képre kattintva galéria nyílik

Június

Vicces, tanulságos, ismerős helyzetekkel találkozhattak az ócsai lakóparkban élő gyerekek a Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni előadásán, ahova A kultúra mindenkié! projekt segítségével juthattak el.

Fotó: Papp Gergő (A képre kattintva galéria nyílik)

Több mint 20 ifjúsági vezető gyűlt össze 9 európai országból a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat júniusi találkozóján Máltán, ahol Magyarországot képviselhettük.

A külföldi önkéntesség témáját jártuk körül Salgótarjánban, az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) 20. évfordulója alkalmából rendezett mini fesztiválunkon június 17-én.

Fotó: Simay Dóra (A képre kattintva galéria nyílik)

Július

Titokzatos mesevilág épült fel a július közepén Tiszaörsön tartott táborunkban. Az ócsai lakóparkból 19 gyerek vehetett részt az ötnapos kalandban.

Fotó: Simay Dóra (A képre kattintva galéria nyílik)

Nyílt kommunikáció, odafigyelés és humor – többek között ezekre a hozzávalókra van szüksége a kísérőknek, akik fiatal vendégeiket segítették július 11. és 17. közt Balatonföldváron, a III. Máltai Mozgáskorlátozott Táborban.

Fotó: Bánlaki Szabolcs

Augusztus

„Egy mindenkiért és mindenki egyért” – a Szuverén Máltai Lovagrend idei nemzetközi mozgáskorlátozott táborának mottója új értelmet nyert a Krakkóban eltöltött egy hét alatt. Több mint húsz ország fiatal fogyatékkal élő vendégei és önkéntes kísérőik vehettek részt a különleges közösségi élményben.

Fotó: Maltacamp 2016

Idén a Sziget Fesztivál megkeresésére a Budapesti Máltai Fiatalok önkéntesei hajléktalan embereknek hálózsákokat, hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásához sátrakat és matracokat gyűjtöttek össze.

Budapesti Máltai Fiatalok a Szigeten (Fotó: Szakszon Flóra)

Szeptember

A Tegyetek jót, ha tudtok! programon belül szeptemberben indult el Ide hozzuk a játszóteret! sorozatunk, amelynek keretében minden hónapban más helyszínre visszük a gyerekprogramunkat. Szeptemberben a ferencvárosi Haller Parkban jártunk.

Fotó: Horváth Márk (A képre kattintva galéria nyílik)

Szeptember végén rendeztük meg az I. Máltai Fiatalok Fesztivált az ócsai lakóparkban.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

Október

A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció keretében idén a Budapesti Máltai Fiatalok és a Helping Hands programjával a Fő utcai Rendház épületébe hoztuk el a játszóteret.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

Októberben több mint száz önkéntes, az iGO navigációt fejlesztő NNG Kft. munkatársai újítottak fel négy Máltai játszóteret. A Budapesti Máltai Fiatalok közül többen is segítettek az önkéntesek koordinálásában a helyszínen.

Fotó: Horváth Márk

Sinka Ármin és Páll Gábor október közepén tréninget tartottak önkénteseinknek az erőszakmentes kommunikációról – ezt megelőzően beszélgettünk velük.

Fotó: Papp Gergő

Október közepén elindult a Budapesti Máltai Fiatalok Facebook oldala.

Fotó: Horváth Márk

Megérkezett Magyarországra a külföldi EVS önkéntesek második csoportja, akik 2017 júliusáig a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben önkénteskednek majd.

November

Közös álláspont kialakítása, motiváció és kommunikáció fejlesztése, a csoportkohézió erősítése – ezeket a célokat tűztük ki a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat lengyelországi találkozóján novemberben.

Legendás alakokat és hősöket követve juthattak el állomásról állomásra a gyerekek a VIII. kerületben tartott gyerekprogramunkon. A FiDo Ifjúsági Központ novemberben egy vasárnap délutánra különleges játszótérré alakult.

Fotó: Pers-Kovács Nóra (A képre kattintva galéria nyílik)

Több mint 30 társasjátékot gyűjtöttek össze a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai egy kurzus keretében az ócsai lakóparkban élő gyerekeknek.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

December

Idén először szerveztük meg a ‘Bulizzunk együtt korlátok nélkül’ estét. A fogyatékkal élők világnapján a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban több mint száz fiatal szórakozhatott akadálymentes és elfogadó környezetben.

Fotó: Horváth Márk (A képre kattintva galéria nyílik)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes pszichológus programja nyerte Az Év Civil Szervezeti Önkéntes Programja 2016 díjat!

Az adventi készülődés jegyében teltek a karácsonyt megelőző hétvégék az ócsai lakóparkban. A közösségi házba látogató gyerekek karácsonyfadíszeket, füzéreket, üdvözlőlapokat és különleges angyalokat készíthettek önkénteseink segítségével.

Fotó: Pers-Kovács Nóra (A képre kattintva galéria nyílik)

Az Adni öröm! adománygyűjtő akció során 6 nap alatt összesen 288 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze, ami abszolút rekordnak számít.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

Közös korcsolyázást és színházlátogatást kaptak idén karácsonyi ajándékba az ócsai lakóparkban élő gyerekek.

Fotó: Babus Csaba (A képre kattintva galéria nyílik)

A 2016-os év képeiből készült karácsonyi üdvözlőlapunkat az ócsai gyerekek nyomtatva is megkapták, és ezzel kívántunk boldog karácsonyt önkénteseinknek és partnereinknek.

Folytatása következik…[:]

Comments are closed.