[:hu]„A tolerancia és a türelem a legfontosabb”[:]

[:hu]

Minden az önkéntességgel kezdődött, az évek alatt felhalmozott tudás és tapasztalat pedig később hivatássá alakult. Fülöp Melinda tavaly szeptember óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik nappali melegedőjében dolgozik szociális munkásként. Interjú az önkéntesség jelentőségéről, hajléktalanellátásról és nélkülözhetetlen tulajdonságokról.

Mikor és miért kezdtél el önkéntesként dolgozni?

Az önkéntes munkákat a diploma megszerzését követően Debrecenben kezdtem el, ugyanis igen nehézkes volt az elhelyezkedés, pályakezdőként vidéken sorozatosan falakba ütköztem. Először 2009-ben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél hajléktalan- és szenvedélybeteg-ellátásban segédkeztem a helyi szociális központban, majd a Mosolygó Kórház Alapítványnál tevékenykedtem, melynek keretében a debreceni Klinikán fekvő kis betegeket látogattuk meg, rögtönzött kézműves foglalkozásokat tartottunk nekik. Az önkéntes munka során tapasztalatot szereztem, és nagyon sokat tanultam a világról és önmagamról is. Amíg munkát kerestem, addig is hasznosnak éreztem magam, kreatívan töltöttem el a szabadidőmet. Sőt, az önkéntes tapasztalat sokat nyomott a latba az elhelyezkedésnél is.

Miért lehet fontos az önkéntesség egy fiatal életében?

Az önkéntes munka során a fiatal hasznosnak érzi magát a társadalomban. Közelebb kerül olyan problémákhoz, melyek addig rejtve voltak előtte, vagy a társadalom szemellenzőjével kémlelte azokat. Akik szociális területen szeretnének dolgozni, próbára tehetik magukat, hogy valóban alkalmasak-e a pályára, ami a pályamódosítás szempontjából fontos, hogy idejében eldőljön.

Melinda_tata

Mikor kezdtél a Máltánál dolgozni?

Pontosan egy évvel ezelőtt kerültem a Máltához az óbudai nappali melegedő ügyfélszolgálatára, mint szociális munkás. A hajléktalan ellátásban 2011 óta dolgozom. Előző munkahelyemen szociális, mentálhigiénés munkatársként tevékenykedtem átmeneti szállón, majd utcai szociális munkásként Zugló területén az egyesület „Utca Frontját” erősítettem.

Hogy tudnád összefoglalni az elmúlt időszak alapján a Máltai szellemiségét?

A Máltánál családias légkör fogadott. A közvetlen munkatársaimmal igyekszünk az esetek kapcsán folyamatosan tapasztalatot cserélni, ezzel is segítve egymás munkáját. Ugyanakkor osztozunk egymás örömében és bánatában egyaránt, és próbálunk segíteni, amiben tudunk. Ehhez hasonló elfogadó, toleráns légkörrel még nem találkoztam azelőtt. A nappali melegedőnek otthont adó épületben a Málta Tüdőszűrő Állomás, és Éjjeli Menedékhely is működik a hajléktalan ügyfelek szolgálatára. Ebből kifolyólag igen sok munkatárs együttes munkája segíti a rászorulókat. A Málta szellemiségére egy konkrét példát hoznék fel, ami a Miklós utcai munkahelyi légkört visszaadja egy kívülálló számára. Hirtelen ötlettől vezérelve az épülethez tartozó parkolóba álmodtunk egy mini veteményest, mely a munkatársak gondoskodásának hála a hónapok alatt padlizsánkrémet termett, mindenki örömére. Mindezek apróságnak tűnnek, de az ember élete felét a munkahelyén tölti, így egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen emberek veszik körül.

Mi a feladatod pontosan a nappali melegedőben, ahol dolgozol?

A nappali melegedőben szociális ügyek intézésében és álláskeresésben segítünk a hozzánk betérőknek. A személyes okmányok pótlásával, beszerzésével kapcsolatosan adunk tanácsokat, ellátási formákról nyújtunk információt, segítünk az ügyintézésben (megfelelő intézményhez irányítás, társadalombiztosítási jogviszony rendezése, krízishelyzetben hozzánk fordulók számára a lehetőségeinkhez mérten a legoptimálisabb megoldás megtalálása). Melegedőnkben álláskereső iroda is működik, ahol minden hétköznap friss álláslistával várjuk az ügyfeleket, segítünk az önéletrajzuk valamint az álláspályázatok megírásában. Délutánonként mentálhigiénés beszélgetések, filmklub és kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket. Külön munkatárs foglalkozik a mentális problémákkal (alkoholizmus, pszichés és drogproblémák, stb.) küzdő ügyfeleknek a megfelelő segítség megtalálásában. Pályázati forrásból eddig folyamatosan lehetőségünk volt kültéri programok szervezésére, mint színház-, állatkert- és cirkuszlátogatás, egyéb kirándulások.

Milyen tulajdonságokra van szüksége egy fiatal önkéntesnek, aki hajléktalanokkal szeretne foglalkozni?

Tolerancia és türelem, talán ezt a két tulajdonságot tudnám elsőként megemlíteni, ha hajléktalanokkal szeretne foglalkozni az önkéntes. Fontos még a határozott fellépés, a jó helyzetfelismerő képesség és kreativitás. Lényeges lehet még az is, hogy kiégés szempontjából talán az egyik legveszélyesebb terület, ezért nem árt hozzá némi pozitív életszemlélet, ugyanis sikerélmény ritkábban adódik a területen. És persze a humorérzék. Akik betérnek hozzánk nap mint nap, komoly krízishelyzetet élnek meg. Ebből a helyzetből egy mosoly vagy jól megtalált mondat legalább néhány pillanatra képes kiemeli őket, hogy újra képesek legyenek bízni az emberekben és önmagukban.

[:en][:]

Add a Comment

You must be logged in to post a comment