[:hu]Több mint 72 óra[:en]More than 72 hours[:]

[:hu]

Háromnapos programmal várták a résztvevőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei a 72 óra kompromisszumok nélkül akció keretében Budapesten, október második hétvégéjén. A huszonöt önkéntesből kialakított négy csoport szombaton fővárosi Máltai Játszótereken szervezett gyerekprogramokat, a vasárnap pedig hosszú távú projektek kidolgozásával telt.

Országszerte 330 helyszínen 8000 fiatal végzett közhasznú munkát október 10. és 12. közt a 72 óra kompromisszumok nélkül ifjúsági önkéntes akció során, ami a magyar katolikus, református és evangélikus egyházközös szervezésében jött létre.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és önkéntes csoportjai az ország tizenöt pontján várták a jelentkező fiatalokat.

72ora 1

Budapesten a Málta fiatal önkéntesei Több mint 72 óra címmel hirdették meg a háromnapos programot, melynek központi helyszíne az Astoria közelében lévő Rákóczi úti iroda volt. Péntek délután itt találkozott először a közel harminc résztvevő, akik két fővárosi gimnázium önkéntes csoportjaiból, valamint egy egyetemista társaságból álltak össze. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenységének bemutatása után az ifjúsági önkéntesség fontossága, a 72 óra részletes programja és a hosszú távú célok is szóba kerültek.

72ora 2

Szombat reggel a négy csapat a város különböző pontjain találkozott, ahonnan a csoportokhoz beosztott fiatal szervezőkkel különböző zuglói és óbudai Máltai Játszóterekre sétáltak át. A délelőtt folyamán az önkéntes csoportok állomásokkal, sorversenyekkel és játékokkal színesített kincskeresős programot állítottak össze. A délutánra összegyűlt gyerekek lelkesen vettek részt a mozgalmas és kreatív játékokban: csúszdából kialakított kalózhajón versenyeztek, lufikat pukkasztottak ki a benne lévő cukorkáért, bejárták a játszóteret a kincses térképek alapján.

72ora 3

A zsákokban talált jutalmak után közös rajzolás következett. Minden játszótéren ötven félliteres PET palack készült el, amelyekre a gyerekek egyedi tervezésű címkéi kerültek. Az üvegek egy részét a kicsik megkapták ajándékba, de volt olyan játszótér, ahol a kisgyerekek az önkéntesekkel kézen fogva osztották szét a palackokat a környéken a járókelőknek.

72ora 4

A szombati napot a fiatalok dokumentálták is: minden játszótéren egy-egy médiafelelős rendszeresen töltött fel fotókat a Több mint 72 óra Facebook oldalára. Vasárnap reggel a csoportok válogatott képekkel és videókkal számoltak be az előző napi eseményekről, kiemelve az örömteli pillanatokat, felhívva a figyelmet a nehézségekre, és levonva a tapasztalatokat.

72ora 5

Ezután az előző nap kialakított csapatokban folytatódott a munka, amelynek célja egy hosszú távú projekt kidolgozása volt. A máltás csoportvezetők segítségével, előre megadott szempontok (célcsoport, motiváció, eredetiség, megvalósíthatóság, finanszírozás, stb.) alapján álltak össze a tervek, amelyeket koradélután prezentáltak az önkéntesek. A termékeny sokszínűséget bizonyítja a négy változatos program: az első a budapesti játszóterek gyerekeit szólítaná meg, a második a sport segítségével a mozgássérült és egészséges fiatalok integrációjára épülne, a harmadik az állatok és gyerekek közti fontos köteléket venné alapul, a negyedik pedig a Családok Átmeneti Otthonában élő közösségépítést állítaná középpontba. A bemutatott ötletek egyike a zsűri díjazottja lett, a másik pedig a közönségszavazást nyerte meg. A sorrendnek azonban nem volt különös jelentősége, hiszen a sokszínű és kreatív programok mindegyike érdemes továbbgondolásra és kivitelezésre.

72ora 6

A 72 órára és annak kiterjesztésére épülő projekt céljai tehát többszörösen teljesültek: szombaton a négy Máltai Játszótéren számtalan gyereknek szereztek örömöt az önkéntesek, akik egyszerre nyújtottak segítséget és érezték jól magukat a tervezés, valamint a megvalósítás fázisában. Az óvodások és kisiskolások fogékony célcsoportjára építve, a szervezett keretek biztosításával saját kreativitásuk alapján hozták létre a rövid és hosszú távú programokat. Eközben pedig egymást támogató közösség formálódott az önkéntesek csoportjaiból.

72ora 7

Az akció itt még nem ér véget. Egy hét múlva a résztvevő önkéntesek és a máltás szervezők közös találkozó keretében folytatják a kitalált tervek kidolgozását – hiszen a legtöbb szociális probléma több mint 72 órányi törődést igényel.

[:en]Young volunteers of Hungarian Maltese Charity Service organised a 3-day-long project on the second weekend of October for the event called “72 hours without compromise”.

Four groups were formed out of the 25 participants. All the teams had the task to plan and implement programs for children at the Maltese playgrounds of Budapest. On Sunday, the volunteer groups worked on long term plans of projects that they had the possibilty to continue in the future.

72ora 1

Between 10th and 12th of October all together 8000 youngsters participated in public work projects at 330 locations all around Hungary. “72 hours without compromise” was a youth volunteer atcion, set out by catholic and protestant organisations. Instituations and volunteer groups of Hungarian Maltese Charity Service were accepting youngsters for various projects at 15 different locations within the country.

72ora 2

72ora 3

72ora 4

72ora 7

72ora 6

72ora 5[:]

Add a Comment

You must be logged in to post a comment