[:hu]Új generációk[:]

[:hu]Mikor halad jó úton a közösségépítés? Hol találkozhatnak a Máltai Szeretetszolgálathoz kötődő ifjúsági önkéntesek és a rendtagok fiatal hozzátartozói? A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége január 1-jén hivatalba lépett új elnökével, Szabadhegÿ Kristóffal beszélgettünk.

Milyen célokat határozott meg a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének új vezetősége a következő évekre?

A Szövetség 1989-ig emigrációban működött. Ekkor a fennmaradás és a folyamatosság volt a fő szempont. A rendszerváltás után haza tudtunk költözni, visszakaptuk a rendházat, és elkezdtünk építkezni. Ettől az időszaktól az elnökségem kezdetéig egyfajta átmeneti időszakot éltünk át: az emigrációból visszatérve a magyarországi tevékenység megszilárdítása volt fókuszban. Továbbra is van két nagyobb külföldi delegációnk: az egyik német nyelvterületen, a másik Amerikában. Most tartunk ott, hogy a rendtagok több mint fele már Magyarországon él. A következő szakaszba lépve a fő célunk, hogy a magyarországi Szövetség egységét és a közösséget erősítsük, a rendtagok spirituális fejlődését elősegítsük. Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a rend karizmája megjelenjen minden magyarországi máltai tevékenységben, a külkapcsolatokban pedig a rendi kormányzattal (Nagymagisztériummal) és az egyes országok társszövetségeivel való együttműködés további fejlesztése is a terveink közé tartozik.

szabadhegy-kristof1
Kozma Imre atya 75. születésnapján – Szabadhegy Kristóf a kép bal oldalán (Fotó: maltai.hu)

Milyen szálakkal kapcsolódik egymáshoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége?

A Máltai Rend Magyarországon három szervezeten keresztül képviselteti magát. A Szövetségben a Rendtagok vesznek részt, a Nagykövetség hivatalosan a diplomáciai kapcsolatokat ápolja a Rend és a magyar állam közt, a Szeretetszolgálat pedig a karitatív tevékenységeket valósítja meg. Magyarországon számos „máltai feladat” van. A célunk, hogy a Szövetséget, a Szeretetszolgálatot és szükség szerint a Nagykövetséget összevonva mindig a legmegfelelőbb szervezet végezze el a munkát. A Szeretetszolgálatnál az elmúlt évek alatt összegyűlt tapasztalat és fizikai eszközök is rendelkezésre állnak, ezért a karitatív munkát nagy valószínűséggel ők fogják megvalósítani. A máltai szellemiségnek azonban két alappillére van: a hit védelme, valamint a szegények és elesettek segítése. A hitvédelmi kérdésekben már közösen tudunk megjelenni. Fontos, hogy a máltai szellemiség, ami megkülönböztet minket más szervezetektől, minden máltai tevékenységben megvalósuljon.

szabadhegy-kristof2
Máltai zászló a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége Székházán (Fotó: Szakszon Réka)

Hogy működhetnek együtt a Szeretetszolgálathoz kapcsolódó ifjúsági önkéntesek és a rendtagok fiatal hozzátartozói?

Egyértelmű szándék, hogy a Szövetséghez kapcsolódó ifjúság a magyarországi máltai tevékenységbe bekapcsolódjon, aminek nagy része a Szeretetszolgálaton keresztül valósul meg. A legfontosabb közös események a nyári mozgáskorlátozott táborok. A nemzetközi táborban a létszám limitált: az eseményen húsz fő (tíz mozgáskorlátozott és tíz kísérő) vehet részt harminc-negyven különböző országból. Emellett a Szeretetszolgálat évek óta rendszeresen szervez magyarországi tábort a mozgáskorlátozottaknak, amihez már többen is csatlakozhatnak.

szabadhegy-kristof3
A 2015-ös nyári tábort Franciaországban rendezték meg (Fotó: maltacamp2015.fr)

Év közben milyen lehetőségek vannak a közös találkozásra?

A Szövetség idén ismét megrendezi a Szent János bált, amelynek szervezésébe tavaly az ifjúság is bekapcsolódott. A közelmúltban indult egy újabb kezdeményezés: régi vágya volt több olyan a Máltai Szeretetszolgálathoz és a Máltai Lovagrendhez közeli fiatalnak, hogy az évente megrendezett nemzetközi és hazai mozgássérült táborokon kívül legyenek más, év közben is rendszeresen megvalósuló programok, ahol találkozási lehetőség nyílik a táborok résztvevői számára. Ezért döntöttek úgy, hogy idén tavasszal megszervezik a Máltai Fiatalok Bálját. Az esemény megvalósulásán túl abban is bíznak, hogy a szervezési időszak jó alkalom lesz arra, hogy sérültek és egészségesek, máltai önkéntesek és a rendtagok fiatal hozzátartozói között a kapcsolat szorosabbra fűződjön.

Milyen programokat szervez a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége a fiataloknak?

Már az előző elnökségi ciklusban is kiemelt figyelmet kapott az ifjúság. Minél fiatalabb kortól szeretnénk elkezdeni a közösségépítést. Az óvodásoktól, a kisiskolásokon keresztül, az egyetemistákig a fiataloknak korosztályokra bontva különböző programokat szervezünk, hogy megismerjék egymást, közösséggé alakuljanak, később pedig a magyarországi máltai tevékenységbe is be tudjanak kapcsolódni. Az adventi felkészülésben a kisebb gyerekeket megszólító programokra került sor, a Szeretetszolgálat karácsony előtti Adni öröm! adománygyűjtő akciójában pedig a Szövetséghez kapcsolódó gimnazisták és egyetemisták is részt vettek. Ezt a folyamatot tudatosan szeretnénk folytatni, hogy az a közösség, ami a rendtagok közt megvan, a következő generációnál, a gyerekek, unokák és közeli hozzátartozók körében is fennmaradjon. Először is a lehetőséget kell biztosítani, hogy egy kis iránymutatással a fiatalok be tudjanak kapcsolódni a már futó programokba. Ezen keresztül a máltai szellemiség gyökeret verhet, és onnantól kezdve akár egyéni, akár csoportos szinten már a fiatalság tudja folytatni a programokat vagy új dolgokat létrehozni. Így új értékeket tudnak teremteni. Ha jól szervezzük az eseményeket, akkor eljutunk odáig, hogy ez egy öngerjesztő folyamattá válik. Ahogy a fiatalok fejlődnek, fokozatosan bekapcsolódnak a tevékenységekbe, és később remélhetőleg kezdeményezők lesznek. Ez a siker mércéje. Ha a fiatalok új kezdeményezéseket indítanak, akkor jó úton járunk.[:]

Comments are closed.